Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

19 Αυγούστου 2011

Μεγάλη καταστροφή από τη φωτιά στο Νεοχωράκι Άρτας


pyrkagia peta neoxoraki 2011 8os 17
«Στάχτη» περίπου χίλια στρέμματα με ελαιόδεντρα
Στ. Γιαννούλης: «Ανοίξαμε κατάλογο πληγέντων-ελπίζουμε στην ανταπόκριση της πολιτείας»
Χιλιάδες καμένα ελαιόδεντρα είναι ο απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, σε αγροτοδασική περιοχή στην Άρτα, ανάμεσα από Πέτα και Νεοχωράκι, στον οικισμό «Καραμούτσι», χωρίς ωστόσο να απειλήσει κατοικημένες περιοχές.  Επίγειες και εναέριες δυνάμεις που έφτασαν απ’ όλη την περιοχή κατάφεραν μέχρι το βράδυ να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Το έργο της κατάσβεσης συντόνιζε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας κ. Θωμάς Ρίζος. Στην επιχείρηση έλαβε μέρος όλη η δύναμη της Π.Υ. Άρτας αλλά και ενισχύσεις που έφτασαν από τις γύρω περιοχές,  από Φιλιππιάδα, Θεσπρωτικό, Πρέβεζα, Αμφιλοχία και Μεσολόγγι, καθώς επίσης και 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα που ήρθαν από Άκτιο, Γιάννενα και Ανδραβίδα (2 Canadair, 1 Ericsson και 2 Πετζετάλ).
Και εθελοντές στη μάχη της φωτιάς
Άμεση επίσης ήταν η κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας αλλά και εθελοντικών ομάδων και πολιτών που έφτασαν από την περιοχή. Στον τόπο της πυρκαγιάς βρέθηκαν εκτός του κ. Ρίζου, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Χρήστος Σταυρόπουλος, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Στάθης Γιαννούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς.
Αναζωπυρώσεις
Η φωτιά κάποια στιγμή έδειχνε να κατευθύνεται προς το συνοικισμό όπου υπήρχαν σπίτια και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις αλλά ευτυχώς τα αεροπλάνα κατάφεραν και τη σταμάτησαν έγκαιρα. Λόγω του αέρα που έπνεε στην περιοχή υπήρχαν, την επόμενη μέρα, συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Για το λόγο αυτό έφτασε χθες το πρωί πεζοπόρο τμήμα 8 ατόμων από τα Ιωάννινα το οποίο μαζί με τις τοπικές δυνάμεις των πυροσβεστών, επιχειρούσαν περιμετρικά, στα πιο επικίνδυνα σημεία, ώστε να προλάβουν τυχόν επέκταση της φωτιάς.
Σε τρία μέτωπα
Αν και τα αίτια της πυρκαγιάς είναι ερευνώνται από την Π.Υ. Άρτας, ωστόσο πιθανολογείται πως αυτή προκλήθηκε όταν κάποιος πήγε να κάψει μέσα σε κτήμα κάποια κλαδέματα και η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχό του. Ωστόσο είναι απορίας άξιο πώς η φωτιά εξελίχθηκε τόσο γρήγορα και μάλιστα σε τρία μέτωπα συγχρόνως. Αυτό είναι θέμα το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, ερευνά η Π.Υ. Άρτας η οποία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.
giannoylhs eystathios dhmarxos n skoyfa 2011 8os aythhhhhh
Στ. Γιαννούλης: «Απώλειες σε καρπό και φυτικό κεφάλαιο»
Άλλα ελαιόδεντρα κάηκαν ολοσχερώς και αλλά υπέστησαν μερική ζημιά. Για μεγάλη καταστροφή κάνει λόγο ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης ο οποίος τόνισε ότι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και με το ΕΛΓΑ, ξεκινάει μια διαδικασία για την καταγραφή και την αποζημίωση όσων επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα.
Ο Δήμος Κομποτίου συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με δύο υδροφόρα και με όλα τα μηχανήματα σε επιφυλακή. «Ο Δήμος έμεινε ανοιχτός μέχρι αργά μήπως χρειαστεί οτιδήποτε. Ό,τι ήταν να το κάνουμε το κάναμε από την πρώτη στιγμή. Δυστυχώς η ζημιά έγινε και τώρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα» δήλωσε ο κ. Γιαννούλης ο οποίος υπολογίζει ότι κάηκαν περίπου χίλια στρέμματα με ελιές.
Κατάλογος πληγέντων
Ο Δήμαρχος Νικ. Σκουφά ανέφερε σχετικά με το συμβάν: «Ήταν μια μεγάλη φωτιά, δύσκολη γιατί φυσούσε αρκετός αέρας. Ευτυχώς οι δυνάμεις έδρασαν αρκετά γρήγορα, η Πυροσβεστική αλλά και τα αεροπλάνα τα οποία κατέφτασαν και κατόρθωσαν σε μικρό χρονικό διάστημα να τη σβήσουν. Βέβαια οι καταστροφές είναι μεγάλες. Κάηκαν τεράστιες εκτάσεις με ελιές. Ελιές οι οποίες ήταν φέτος τουλάχιστον, απ’ ότι μας λέγανε οι αγρότες, γεμάτες με καρπό και καταλαβαίνετε την απογοήτευση αυτών των ανθρώπων μετά την καταστροφή αυτή. Εγώ θεωρώ ότι είναι περίπου χίλια στρέμματα με ελιές παραγωγικές, με ελιές από κτήματα τα οποία ήταν περιποιημένα και ο κόσμος περίμενε σε μερικούς  μήνες να μαζέψει τον καρπό.
Εμείς θα ανοίξουμε έναν κατάλογο πληγέντων. Θα καταγράψουμε όλους αυτούς που κάηκαν τα κτήματά τους. Θα μιλήσουμε με τον ΕΛΓΑ, θα γίνει και αποτίμηση για να δούμε τις απώλειες σε καρπό αλλά και σε φυτικό κεφάλαιο και στη συνέχεια θα περιμένουμε. Θα συνεννοηθούμε σήμερα και με την Περιφέρεια και με τον ΕΛΓΑ. Ξεκινάει μια διαδικασία η οποία θα πάρει κάποιο χρόνο και πιστεύω η πολιτεία να ανταποκριθεί γιατί πραγματικά οι καιροί είναι δύσκολοι και ο κόσμος περίμενε να ζήσει, να πάρει ένα βοήθημα απ’ αυτά τα κτήματα».
Σε επιφυλακή
Ο κ. Ευστάθιος Γιαννούλης αναφέρθηκε και στην πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς λέγοντας: «Θέλω δημοσίως να τους ευχαριστήσω για άλλη και φορά. Πράγματι ο κόσμος στο σύνολό του ήρθε εκεί να βοηθήσει με όποια μέσα διέθετε και πραγματικά έδωσε μάχη με τη φωτιά και γι’ αυτό το λόγο κατορθώσαμε και τη σβήσαμε γιατί πρόκειται για μία περιοχή όπου αν ξέφευγε η φωτιά προς τα βουνό πάνω θα είχαμε προβλήματα». Οι δυνάμεις της Π.Υ. παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites