Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

19 Αυγούστου 2011

Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας για την ημερίδα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη


phges artas
«Αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δημάρχου – Πρόθυμοι να συμβάλλουμε για την επιτυχία της»
Και προβολή ντοκιμαντέρ για το Σέλτσο
Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη της υπαίθρου» την Δευτέρα 22 Αυγούστου και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πηγές. Για την εκδήλωση εξέδωσε ανακοίνωση η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ, με την οποία «συγχαίρει τον  Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη  κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΑΛΛΙΚΑ για την αξιέπαινη  αυτή πρωτοβουλία του και δηλώνει ότι την στηρίζει και είναι πρόθυμη να συμβάλει με κάθε τρόπο για την επιτυχία της».
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση της Αδελφότητας αναφέρονται τα εξής: «Η ημερίδα αυτή που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Τοπικής Κοινότητας  ΠΗΓΩΝ -ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ του δήμου μας στις 22 Αυγούστου 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.00 εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του δήμου  Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ για την έξοδο της περιοχής μας από την απομόνωση και την εξεύρεση τρόπων ανάπτυξης, αλλά και της ενεργού στήριξης, της από 9-5-2011 πρότασης της  ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ  για την υποψηφιότητα του  χωριού  μας ως πράσινου ενεργειακού χωριού.
Είναι μια αξιόλογη  προσπάθεια με την συμμετοχή εκπρόσωπων της Πολιτείας Ευρωβουλευτών  και φορέων ανάπτυξης.  Η  εκδήλωση –πρωτόγνωρη για το χωριό μας θα έχει τηλεοπτική κάλυψη με ζωντανή  δορυφορική σύνδεση για παρεμβάσεις και ανταλλαγές  απόψεων σχετικών με το θέμα της ημερίδας.
Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραστούν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. ΞΥΝΙΔΗΣ, οι ευρωβουλευτές κ. κ. ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ και ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ, η Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΣΤΑ –ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΨΑΘΑΣ, οι βουλευτές της  Νομαρχιακής Ενότητας  κ.α. επίσημοι.
Ευελπιστούμε στην επιτυχία  της εκδήλωσης. Καλούμε και εμείς ως ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ όλους τους ΠΗΓΙΩΤΕΣ αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής  να αγκαλιάσουν  και  να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή».
Και προβολή ντοκιμαντέρ για το Σέλτσο
Επίσης η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας ανακοινώνει ότι την Δευτέρα 22 Αυγούστου και ώρα 21:30 στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Πηγών Άρτας «Ιστορικής έδρας» του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα με θέμα «Σέλτσο – Οδοιπορικό στον Ιερό Τόπο Θυσίας», στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο.
Σε σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα της Αδελφότητας αναφέρονται τα εξής: «Στις 22 Αυγούστου ημέρα Δευτέρα και ώρα 21.30’ στην κεντρική πλατεία  της Τοπικής Κοινότητας  ΠΗΓΩΝ – ΑΡΤΑΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ» του δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ στο ΣΕΛΤΣΟ, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του διακεκριμένου Αρτινού  φωτογράφου-κινηματογραφιστή  ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ,  με θέμα «ΣΕΛΤΣΟ -ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ και της Δημ. Ενότητας  ΤΕΤΡΑΦΥΛΙΑΣ. Η προβολή θα γίνει μετά το πέρας της ημερίδας που διοργανώνει ο  Δήμος  μας, με θέμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ» στον ίδιο χώρο,  με ώρα έναρξης  την 20.00 ώρα.
Ο εκλεκτός πατριώτης μας, με άψογο επαγγελματισμό,  ακολουθεί ακούραστα, βήμα προς βήμα τα χνάρια των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ και των άλλων υπερασπιστών του ΣΕΛΤΣΟΥ, στα ταμπούρια του ΦΡΑΞΟΥ, του ΑΗ-ΛΙΑ και του ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΥ. Περπατάει τις χαράδρες του ΝΙΓΚΟΖΙΟΥ και της ΓΚΟΥΡΑΣ, αλλά και τις όχθες του ΑΧΕΛΩΟΥ, στην ιστορική ΒΡΕΣΤΕΝΙΤΣΑ  στη ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ  και στα μέρη του ΛΙΑΣΚΟΒΟΥ, με την κινηματογραφική  μηχανή ανά χείρας, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, και με τη βοήθεια ολίγων  συγχωριανών μας που αγκάλιασαν την προσπάθειά του,  μας μεταφέρει νοερά πίσω  στις τραγικές στιγμές του χρονικού του «Χαλασμού» ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ  από τον Δεκέμβριο του 1803 μέχρι τον Απρίλιο του 1804.
Η προσέγγιση γίνεται  με σεβασμό στις ιστορικές πηγές  και στις προφορικές παραδόσεις. Δίνει για πρώτη φορά μια άλλη οπτική διάσταση του απίστευτου δράματος 1.350 περίπου ψυχών που παίχτηκε στο ΣΕΛΤΣΟ. Μέσα απ’ αυτό, βλέπεις   άνω από τον ιερό βράχο, να αιωρούνται αέναες οι τραγικές γυναίκειες  φιγούρες του νέου ΖΑΛΟΓΓΟΥ. Τις βλέπεις να  χάνονται  στον «Πέτακα» με τα μωρά και τις σαρμανίτσες αγκαλιά.  Γυναίκες που δεν πρόλαβαν να τελειώσουν ένα χορό  θανάτου που έστησαν μονές τους. Γυναίκες περήφανες γενναίες και   ατρόμητες.
Μας βοηθάει να κατανοήσουμε  την ανείπωτη θυσία που όπως αναφέρει ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ «δεν τη χωρεί ιστορικού νους». Σκιές τριγυρίζουν, άσιτων  και σκελετωμένων υπερασπιστών, χωρίς εφόδια, που προτίμησαν το θάνατο ήρωος, αντί της ζωής σκλάβου, προσκυνημένου στον τύραννο.
Μπροστά σου περνούν τρεις γενιές ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ  ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ, που χάθηκαν σε μια μόνο μέρα, από τις  ορδές 7.000  πάνοπλων υποτακτικών του ΑΛΗ ΠΑΣΑ. Κατέστη έτσι το ΣΕΛΤΣΟ  «Ιερά Κιβωτός» και θεματοφύλακας της  θυσίας των. Μας «αναγκάζει» να ακολουθήσουμε τα χνάρια της ΛΕΝΩΣ, του ΚΙΤΣΟΥ,  του ΜΑΡΚΟΥ, του ΝΟΤΗ και τόσων άλλων ηρώων και να ζήσουμε την τραγική μοίρα τους με  μόνο εισιτήριο, τη σιωπή μας.
Μας καλεί  να περπατήσουμε μαζί και να αφήσουμε νοερά ένα δάκρυ στην ποτισμένη με αίμα ιερά γη, μήπως και απαλύνει -αν γίνεται- τις τύψεις  της  λησμονιάς. Ένα δάκρυ  υπόσχεση, ότι  πλέον, θα τους θυμόμαστε. Και αν τυχόν τους λησμονήσουμε, πάλι θα μας το θυμίζουν αυτά τα αδούλωτα ματωμένα βράχια.
Είναι ένα ντοκιμαντέρ που  δεν υπόσχεται ψυχαγωγία, αλλά βουβή θλίψη, με ανείπωτο θαυμασμό και δέος  για τους ήρωες αυτούς. Η παρουσία όλων μας, επιβάλλεται ως ελάχιστη  οφειλόμενη υποχρέωση στη μνήμη των. Είναι μια υπόσχεση ότι δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Με την προβολή της ταινίας αυτής, έρχεται και η δικαίωση του δημιουργού της, που επί 10 χρόνια έβλεπε τον μόχθο και το μεράκι  τριών και πλέον μηνών στον ιερό τόπο, να παραμένει αθέατο, αφού οι τοπικοί φορείς δεν συνέδραμαν, ώστε να γίνει η προβολή τα προηγούμενα χρόνια, καίτι αυτό είχε προβληθεί εκτός Άρτας, με πολύ θετικά σχόλια  για το περιεχόμενό του.
Αξίζει να του απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσπάθειά του, που αποτελεί τιμή για τον τόπο μας και  προβολή της ιστορικής μνήμης. Ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που έγινε «ΠΗΓΙΩΤΗΣ» και κοινωνός της ανείπωτης αυτής θυσίας.  Ας  είναι έστω και τώρα».

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites