Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

12 Νοεμβρίου 2011

"Στροφή" στις ξυλόσομπες αλλά πληθαίνουν οι παράνομες υλοτομήσεις

- Πολλοί προτιμούν το ξύλο αντί του πετρελαίου που η τιμή του είναι απαγορευτική
- Βαριές ποινές σε όσους συλλαμβάνονται να υλοτομούν παράνομα
- Χρειάζεται ενημέρωση και συστηματικός έλεγχος
     Όλο και περισσότερες καμινάδες καπνίζουν πια τόσο στα χωριά, όσο και στα αστικά κέντρα και ο λόγος είναι προφανής καθώς συνδέεται άμεσα με την οικονομική στενωπό στην οποία εισήλθαν τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω φυσικά της γενικότερης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. 
     Τα τζάκια φυσικά είχαν την τιμητική τους και...
...παλιότερα. Τώρα όμως επανεμφανίστηκαν οι γνωστές ξυλόσομπες που για μια μεγάλη χρονική περίοδο ζέστεναν τα νοικοκυριά κυρίως της ελληνικής υπαίθρου και τώρα επανέρχονται πλέον για να μείνουν όπως φαίνεται από τις πωλήσεις στα καταστήματα ειδών θέρμανσης που καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο. 
     Βασική καύσιμος ύλη, το ξύλο αντί του πετρελαίου η τιμή του οποίου έχει ξεπεράσει το ένα ευρώ κάνοντάς το σχεδόν απαγορευτικό για τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς το κόστος θέρμανσης επιβαρύνει υπέρογκα τους προϋπολογισμούς τους. 
     Σύμφωνα λοιπόν με έναν πρόχειρο υπολογισμό ένα νοικοκυριό της ελληνικής υπαίθρου χρειάζεται τρείς με τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ για να εξασφαλίσει την θέρμανση του σπιτιού κατά την χειμερινή περίοδο. Αλλά και το κόστος για την αγορά σομπών και ξύλων μάλλον έρχεται να επιβαρύνει εξίσου τον οικονομικό προϋπολογισμό κάτι που αναγκάζει σε διάφορα τεχνάσματα όσον αφορά την προμήθεια ξύλων. 
     Και αυτή η τέχνη είναι γνωστή στην ύπαιθρο καθώς γίνονταν και στο παρελθόν αλλά όχι στον βαθμό και παρατηρείται σήμερα και τείνει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο περιβάλλον και γενικότερα στο οικοσύστημα.

     Μια βόλτα σε δασώδεις περιοχές φτάνει για να καταλάβει κανένας ότι μόλις ξεκίνησε ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την διαχείριση του δασικού πλούτου και συγκεκριμένα με την παράνομη υλοτομία που τείνει να αφανίσει δασικές περιοχές.
     Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο καθώς ο ελεγκτικός μηχανισμός που διέπει την διαδικασία υλοτόμησης και ελέγχου, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, μάλλον δεν μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά κάτι που απαιτεί εντατικοποίηση και ενίσχυσή του ώστε να προστατευτούν τα δάση και κατ’ επέκταση το περιβάλλον. 
     Και επειδή η «πενία τέχνας κατεργάζεται» χρειάζεται να υπάρξει και αυτοσυγκράτηση, και ενημέρωση και συστηματικός έλεγχος ώστε η παράνομη υλοτόμηση να περιορισθεί στο ελάχιστο. 
     Πάντως οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν βαρειές ποινές, όπως παραπομπή στην Δικαιοσύνη και μέχρι κατάσχεση οχημάτων και εργαλείων που χρησημοποιήθηκαν κατά την υλοτομία.

Πηγή: http://artinostypos.blogspot.com/2011/11/blog-post_1536.html

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites