Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

21 Αυγούστου 2011

Αντώνης Νικ. Αθανασάκης – Συγγραφέας – Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός


Ο συγγραφέας Αντώνιος Αθανασάκης από το Αστροχώρι Άρτας, είναι το πρώτο από τα πέντε παιδιά (2 αγόρια και 3 κορίτσια του Νικολάου Δημητρ. Αθανασάκη και της Λαμπρινής Αθανασάκη το γένος Ιω. Λιόλιου.
Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του, στο οποίο ευτύχησε να έχει Δάσκαλο τον Ιωάννη Βασ. Παπαχρήστο, από την Καλλονή Κυψέλης Άρτας.
Ακολούθως φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων Άρτας, όπου διακρινόταν για την επίδοση στα μαθήματα του. Οι καθηγητές του και οι συμμαθητές του τον κατέτασσαν μεταξύ των πρώτων μαθητών της τάξεως του.
Στη συνέχεια φοίτησε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, από την οποία αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου «ΑΡΙΣΤΑ».
Ως Δάσκαλος υπηρέτησε στα Δημοτικά Σχολεία Αστροχωρίου, Ανέζας και Νεοχωρίου του νομού Άρτας και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο της πόλεως Άρτας.
Το έτος 1972, ύστερα από αίτηση του, μετατέθηκε στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε ως Δάσκαλος στα Δημοτικά Σχολεία 112ο, 30ό, 122ο και 45ο Αθηνών.
Επί έξι περίπου χρόνια υπηρέτησε στο Γραφείο της ΣΤ' Επιθεωρήσεως Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Διαμερίσματος Αθηνών, και επί ένα χρόνο στο Γραφείο της Α' Ανώτερης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δ.Ε. Αθηνών, απ' όπου μετατέθηκε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Πετρουπόλεως, λόγω προαγωγής του στο βαθμό του Διευθυντή.
Ακολούθως μετατέθηκε στο 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε το έτος 1987.
Για τις υπηρεσίες που προσέφερε τόσο στον εκπαιδευτικό, όσο και στον κοινωνικό τομέα, του απονεμήθηκαν Εύφημος μνεία, ευαρέσκειες, συγχαρητήρια κ.λπ., οι δε υπηρεσιακές του εκθέσεις, που συντάχθηκαν από τους εκάστοτε Επιθεωρητές του, είναι ένας ύμνος γι' αυτόν.
Ο Γενικός Επιθεωρητής της Αης Ανώτερης Εκπαιδευτικής Περιφερείας Δ.Ε. Αθηνών, σε μια υπηρεσιακή του έκθεση, μεταξύ των άλλων, γράφει για τον Αντώνιο Αθανασάκη: «...Έχει αυτοπεποίθηση και αφοσίωση στο έργο του. Έχει απόλυτη συνείδηση της υψηλής αποστολής του και εκτελεί τα καθήκοντα του με άκρα επιμέλεια, ευσυνειδησία και αρτιότητα... Κατέχει διακριτική θέση στην Περιφέρεια μας. Η διδασκαλική προσωπικότητα του ακτινοβολεί και αποτελεί παράδειγμα για μίμηση...».
Μέχρι σήμερα που γράφονται οι γραμμές αυτές εξέδωσε τα βιβλία:
• «Ευτράπελα περιστατικά και διηγήματα», αποτελούμενο από 190 σελίδες.
• «Παροιμίες και φράσεις του τόπου μας (ερμηνευμένες)», αποτελούμενο από 230 σελίδες.
 «Το Αστροχώρι Άρτας», το οποίο αποτελείται από 400 σελίδες.
• «ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1897 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1940-41 KAI Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΧΩΡΙΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ 1897, 1912-13,1919-1922, 1940-41»
Ακόμα έχει για τύπωμα το βιβλίο:
«Η Εθνική Αντίσταση στο νομό Άρτας και στην ευρύτερη περιοχή του 1941-1945».
Είναι παντρεμένος με την Δασκάλα Φεβρωνία Ματσούκα και έχουν δυο κόρες, τη Χρυσούλα, Κοινωνική Λειτουργό, παντρεμένη με το Γεώργιο Ψαλτάκη Καθηγητή των Μαθηματικών, και την Άντα, Καθηγήτρια Φιλόλογο, παντρεμένη με το Δημήτριο Μπακόλα Πολιτικό Μηχανικό.
Ο Αντώνιος Αθανασάκης γνωρίζει πολύ καλά βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική και έχει πολύ ωραία φωνή. Παλαιότερα (προτού «ραγισθεί» η φωνή του από το χρόνο) έψελνε στις εκκλησίες χωρίς να είναι ψάλτης (ερασιτεχνικά), και τραγουδούσε στους γάμους και στις καλές αντάμωσες, όπου ήταν περιζήτητος για την πνευματική του συγκρότηση και την υπέροχη φωνή του, χωρίς να είναι τραγουδιστής.
Ως συνταξιούχος ο συγγραφέας κατανέμει το χρόνο του ως ακολούθως:
Κάθε χρόνο τον Ιούλιο μήνα διαμένουν με τη σύζυγο του, την κυρα-Φεβρωνία, στο Αστροχώρι Άρτας, που τόσο πολύ αγάπησαν και οι δυο τους.
Χριστούγεννα, Πάσχα και τον Αύγουστο μήνα, διαμένουν στην άλλη αγάπη τους την πόλη της Άρτας, και τον υπόλοιπο χρόνο διαμένουν στην Αγία Παρασκευή Αττικής, όπου χαίρονται τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα δισέγγονα τους.
Γεωργία Ιωάννου Ζουμπούλη
Τέως Λυκειάρχης - Φιλόλογος

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites