Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

01 Ιουλίου 2011

Ανάσα για 500 άνεργους από τον Δήμο Αρταίων


dimot-simbΤη συμμετοχή του Δήμου Αρταίων στο πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΑΞΟΝΑΣ 7: «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ», σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία  «Διεθνές κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας που συνεδρίασε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011.
Το πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα και συγκεκριμένα είναι για 500 άτομα για δύο πεντάμηνα (250 για το κάθε 5μηνο).
Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης είπε ότι πρόκειται για πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να απασχολήσει προσωπικό για κοινωφελείς εργασίες και τόνισε ότι ο Δήμος μας θα πρέπει να επωφεληθεί αυτής της δυνατότητας.
Διευκρινίσεις επί του προγράμματος έδωσε ο κ. Στέφανος Πανακούλιας, εκπρόσωπος της εταιρίας, ο οποίος τόνισε ότι ο στόχος  του προγράμματος είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. Αναγκαστικά, είπε, θα πρέπει να υπάρχει μία συνεργασία μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας και του συμπράττοντα φορέα που μπορεί να είναι ο Δήμος, και ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. «Ο Δήμος δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ σε αυτή τη διαδικασία, ίσα-ίσα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε δράσεις, κοινωφελείς δραστηριότητες όπως φροντίδα/διαμόρφωση πάρκων, λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία, αντιπυρικές ζώνες, καθαριότητα παράλιων περιοχών, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, υπηρεσίες φροντίδας μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμΕΑ και παιδιών κλπ. Μπορούμε να κάνουμε διάφορες κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικό παντοπωλείο, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών, δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά.».
Οι ωφελούμενοι όπως ανέφερε ο κ. Πανακούλιας, θα πρέπει να είναι άνεργοι στην περιοχή (στο Δήμο Αρταίων) ή αν έχουν άλλη ασφάλιση π.χ. ΟΓΑ να μην δηλώνουν εισόδημα πάνω από 10.500 ευρώ. Το πρόγραμμα θα είναι για δύο πεντάμηνα και μπορούν να απασχοληθούν 500 άτομα, δηλαδή 250 άτομα το κάθε πεντάμηνο. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουν ασφάλιση την οποία θα καλύψει ο ΟΑΕΔ και παράλληλα θα λαμβάνουν και ένα ποσό μέχρι 625 ευρώ ανά μήνα. Για την επιλογή των ατόμων υπάρχει σύστημα μοριοδότησης συνδυαστικών κριτηρίων από τον ΟΑΕΔ.
Για τη συμμετοχή της εταιρίας ο κ. Πανακούλιας δήλωσε: «Υπάρχει μία συγκεκριμένη μοριοδότηση από τον ΟΑΕΔ. Έχει να κάνει κυρίως με τον ΟΑΕΔ, όχι με μας. Εμείς κυρίως επειδή υπάρχει μια αναγκαστική συνεργασία μιας αστικής μη κερδοσκοπικής και του Δήμου θα αναλάβουμε την παρακολούθηση του τεχνικού φακέλου που θα δημιουργήσουμε για την παρακολούθηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος μιας και πρόκειται για ευρωπαϊκά χρήματα».
Σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων σχετικά με τη συνεργασία των δύο πλευρών δηλαδή της εταιρίας και του Δήμου καθώς και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο κ. Πανακούλιας είπε: «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία των δύο πλευρών δηλαδή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με το Δήμο. Άρα σήμερα πρέπει να πάρετε μια απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα και συνεργασίας μαζί. Από κει και πέρα όμως μέχρι την υποβολή που είναι 10 Ιουλίου θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα τεχνικό δελτίο που θα περιγράψουμε τις δράσεις».
-Ο Κώστας Παπαϊωάννου επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέφρασε την αντίθεσή του στο πρόγραμμα λέγοντας ότι «μας πάει στη δεκαετία του ‘50». Κάλεσε και όλους τους συναδέλφους του «να μην ψηφίσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα» υποστηρίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ’ αυτό αντίθετα έχουν να χάσουν». Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν πρόκειται για πρόγραμμα εργασίας, πρώτον, πρόκειται για πρόγραμμα απασχολησιμότητας. Δηλαδή έχουμε εγκαταλείψει εδώ στα έδρανα του Δήμου τη λέξη εργασία. Δεν μας τιμάει αυτό καθόλου. Απ’ την άλλη μεριά εδώ πέρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα ένα νέο μνημόνιο. Το αναφέρει εδώ για όσους δεν το είδανε. Συγκεκριμένα λέει «… κατάρτιση και υποβολή εγγράφου Μνημονίου Συνεργασίας». Θέλουν να μας πάνε, αγαπητοί συνάδελφοι, στη δεκαετία του ’50.
Όταν προβλέπεται ότι μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα θα έχουμε φτιάξει καταστήματα που να πουλάνε παλιό ρουχισμό, ούντρα δηλαδή, καταλαβαίνετε καλά πού το πάνε. Όταν θα υπάρχουν «...κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία» να πηγαίνει δηλαδή ο κόσμος να παίρνει αλάτι γιατί δεν θα έχει αλάτι στο σπίτι του. Και παρακάτω αναφέρεται «…συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού». Δηλαδή αυτό που δεν μπορώ εγώ πια να το φορέσω να πάει το παιδί του γείτονα. Τι πράγματα είναι αυτά που καθόμαστε να τα συζητήσουμε και ποια θα είναι η εταιρεία κι αν πάρει 5% ή 25%. Δεν έχει καμία δουλειά αυτό το πρόγραμμα να περάσει εδώ μέσα από τους συγκεκριμένους αυτούς συμβούλους που θέλουν να λέγονται ότι είναι οι σύμβουλοι αυτοί που βγήκαν απ’ αυτή την πόλη, που ψηφίστηκαν απ’ αυτούς τους εργαζόμενους και καλούν σήμερα αυτούς του εργαζόμενους να τους έχουν όμηρους για ένα πεντάμηνο με το ποσό αυτό το οποίο δεν είναι δικό τους. Είναι ένα ποσό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτοί που παίζουν τα παιχνίδια σήμερα του μνημονίου και καλούμαστε αύριο να τα αντιπαλέψουμε. Αυτοί είναι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και συμμετέχουμε και εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τα χρήματα του ΟΑΕΔ, με τα χρήματα που παίρνανε οι άνεργοι, γιατί θα κοπεί το ταμείο ανεργίας, θα είναι αυτό το ταμείο για να μπορούν να γίνονται κι άλλα παιχνίδια επιπλέον».
-Ο Δ.Σ. κ. Φώτης Φώτιος είπε: «Εδώ μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει 500 ανθρώπους για 5 μήνες. Είναι βοήθεια. Όσο για το κοινωνικό παντοπωλείο που είπατε, αν διαβάσατε στο Ίντερνετ έχει γίνει ήδη στην Πρέβεζα και σε πολλές πόλεις και δεν είναι ντροπή. Γιατί υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που ζητάνε  τα ρούχα του άλλου και τα δίνουν σε σακούλα κρυφά; Οπωσδήποτε πρέπει να το ψηφίσουμε γιατί είναι ανάσα για 500 άνεργους».
-Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, επικεφαλής της παράταξης «Κοντά στο δημότη» τόνισε: «Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές τοποθετήσεις οι οποίες είναι σε σύγκρουση με αυτό που προβλέπεται απ’ την σχετική αυτή διάταξη όμως θα πρέπει να δούμε ότι σήμερα ο κόσμος πένεται και υπάρχουν άνεργοι οι οποίοι ζητούν έστω κι ένα μεροκάματο της τάξεως των 50 ευρώ. Μας δίνεται η δυνατότητα λοιπόν να πάρουμε αυτούς τους 500. Δεν θα πούμε όχι. Αλλά εκείνο το οποίο ζητάμε για να διασφαλιστεί θα έλεγα η διαδικασία, στην εξειδίκευση των κριτηρίων όπως αναγράφεται να έχουμε λόγο σαν Δημοτική Αρχή και εμείς, όλοι δηλαδή ούτως ώστε και οι ειδικότητες που θα καθοριστούν και τα κριτήρια με τα οποία θα μοριοδοτηθούν να αντιπροσωπεύουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για να μην υπάρχουν οι ενστάσεις ότι κάποιους πελατειακά τους εξυπηρετούμε. Με αυτή την παρατήρηση συμφωνώ και ψηφίζω υπέρ».
-Ο Δήμαρχος κ. Παπαλέξης διευκρινιστικά ανέφερε: «Θα έλεγα ότι πρέπει να πάρουμε ειδικότητες οι οποίες αφού θα χρησιμοποιηθούν για κοινωφελή δουλειά να μπορέσει στο τέλος του πενταμήνου να υπάρχει έργο παραδοτέο. Όμως θέλω να γίνει σαφές ότι απαγορεύεται να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
-Αν και ιδεολογικά αντίθετη, όπως δήλωσε, η επικεφαλής της «Δημοτικής Αλλαγής» Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι θα ψηφίσει το πρόγραμμα αναφέροντας: «Δυστυχώς όλα αυτά που αναφέρθηκε και ο κ. Παπαϊωάννου αλήθεια είναι. Πραγματικά η εργασία έχει απαξιωθεί. Δεν μιλάει κανένας πια για εργασία τα τελευταία χρόνια. Υποαπασχόληση, ελαστική, έχει πάρει διάφορους τίτλους η εργασία πλην της πραγματικής της.
Αυτό το κακό όμως έχει ήδη συντελεστεί και ο ελληνικός λαός σήμερα βρίσκεται πραγματικά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ούτε εμείς είμαστε της λογικής ότι αυτά εδώ λύνουν προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας ούτε και αυτοί που το κάνουν το κάνουν γι’ αυτό βεβαίως. Το κάνουν για άλλους λόγους αυτοί. Ωστόσο σε όλη την Ελλάδα σήμερα όπως προαναφέρθηκε δήμοι, δημοτικές παρατάξεις, σύλλογοι, ομάδες κατοίκων οργανώνουν δράσεις αλληλεγγύης. Είμαστε σ’ αυτή τη φάση δυστυχώς και αυτό είναι μια απλή παραδοχή πια. Εμείς φυσικά και θα ψηφίσουμε με δεδομένο ότι θα δώσει μια ανάσα σε 500 οικογένειες αυτό το πρόγραμμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ιδεολογικά τασσόμαστε και νομίζω ότι θα πρέπει να το πούμε εδώ μέσα, ότι δεν συντάσσεται κανένας ιδεολογικά ότι έτσι λύνονται τα ζητήματα της εργασίας. Να μην παρερμηνευτούμε κιόλας αλλά θα ήταν άσχημο για τους ανθρώπους που μας ακούνε και παρακολουθούν τη δουλειά του Δ.Σ. να πούμε και εμείς σήμερα ότι αρνούμαστε διότι τα χρήματα έρχονται απ’ την κακή τράπεζα ας πούμε. Μακάρι να ήμασταν σε θέση να είναι διαφορετικά τα πράγματα».
-Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων Βασίλης Γέμος ο οποίος ανέφερε: «Επειδή γνωρίζαμε το πρόγραμμα σαν Δήμος έχουμε κάνει μια προεργασία δηλαδή απευθυνθήκαμε κατ’ αρχήν στους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, δεύτερον στις υπηρεσίες του Δήμου που έχουν άμεση σχέση».
Η εισήγηση του Δημάρχου Αρταίων////////////////
Η εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη έχει ως εξής: «Η ανωτέρω Πράξη έχει αντικείμενο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στους Δικαιούχους, μέσω της πρόσληψης ατόμων, για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς.
Η πράξη υλοποιείται με την μορφή επιχορήγησης προς τους Δικαιούχους, η οποία καλύπτει τον εγκριθέντα προϋπολογισμό (μισθολογικό κόστος και λοιπές δαπάνες). Η πράξη δεν μπορεί να αφορά σε κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των συμπραττόντων φορέων, στο πεδίο που θα υλοποιηθεί η πράξη.
Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) των μισθωτών, στο σύνολό τους θα καλυφθούν από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που θα καταρτισθεί με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ.
Η μέγιστη διάρκεια απασχόλησης είναι 5 μήνες, προβλέπεται η καταβολή επιδόματος Κοινωνικής εργασίας με αποδοχές που μπορούν να φθάσουν και τα 625 ευρώ / μηνιαίως, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
Για τη χρηματοδότηση των Δικαιούχων απαιτείται η κατάρτιση και υποβολή έγγραφου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δικαιούχου και συμπράττοντος φορέα, στο οποίο θα αποτυπώνεται η συμφωνία για εκτέλεση της πράξης, το περιεχόμενο της πράξης, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο κάθε φορέας».
http://www.clicknews.gr
Πηγή: 

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites