Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

16 Μαΐου 2011

Δημήτρης Γαλλίκας, Δήμαρχος ‘‘Γεωργίου Καραϊσκάκη’’- 2ο μέρος

Συνέντευξη στο περιοδικό ‘‘Ήπειρος Άπειρος Χώρα"

‘‘Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα προσωπικού στο δήμο μας’’
-Δήμαρχε, συμπληρώσατε, ως νέα δημοτική Αρχή του δήμου ‘‘Γεωργίου Καραϊσκάκη’’, το πρώτο τρίμηνο της θητείας σας. Πώς βλέπετε, την εφαρμογή του ‘‘Καλλικράτη’’στο δήμο σας;
-Όπως μας εξήγησαν οι κυβερνώντες, η μεταρρύθμιση, που έλαβε το όνομα ‘‘Καλλικράτης’’, είχε βασικό στόχο να περιορίσει και να λογικέψει τις δαπάνες των δήμων. Δεδομένης όμως της βαθιάς οικονομικής κρίσης, τα οικονομικά των δήμων είναι πολύ περιορισμένα. Επομένως και οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες. Όμως ταυτόχρονα χρειαζόμαστε, έστω λίγα χρήματα, για να αντιμετωπίσουμε τις ελάχιστες σίγουρες, τις βέβαιες ανάγκες που έχει ο κόσμος, που αυτό το διάστημα θεωρώ ότι κάνει μεγάλη υπομονή, ότι δεν ζητά πάρα πολλά πράγματα.
- Διαθέτει ο δήμος σας το αναγκαίο και απαιτούμενο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του δήμου και στις απαιτήσεις των συνδημοτών σας;
Η περίπτωση του δήμου μας, όσον αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων, ίσως είναι μοναδική. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος δήμος, τουλάχιστον στην Ήπειρο, με τόσους λίγους υπαλλήλους. Μιλάμε για έντεκα υπαλλήλους διοικητικούς και τεχνικούς όλους-όλους, σε έναν διευρυμένο δήμο ‘‘Καλλικρατικό’’, όταν σε κάποιους άλλους δήμους, υπάρχουν πεντακόσιοι και εξακόσιοι και ενδεχομένως, δεν έχουν, πού να τους βάλουν να καθίσουν ! Γνωρίζω δήμο, ο οποίος αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα στέγασης των υπαλλήλων του, διότι συγκεντρώθηκαν εκεί και οι υπάλληλοι της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως και δεν έχει αντίστοιχους χώρους, να τους εγκαταστήσει.
-Επομένως χρειάζεστε επειγόντως προσωπικό!
-Είναι σαφές ότι με έντεκα άτομα, δε μπορεί να λειτουργήσει ούτε στοιχειωδώς ένας ‘‘Καλλικρατικός’’ δήμος.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένας δήμος για να οργανώσει μια τεχνική υπηρεσία πιστοποιημένη, η οποία να μπορεί να διαχειριστεί ή να διεκδικήσει έργα από το Ε.Σ.Π.Α.  ή οποιοδήποτε άλλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, χρειάζεται τρεις με έξι πολιτικούς μηχανικούς. Ο δήμος μας διαθέτει μόνον έναν.
Είμαστε υποχρεωμένοι, από το νόμο, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ‘‘Διαύγεια’’, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται να αναρτώνται όλες οι δράσεις του δήμου, όλες οι αποφάσεις και όλοι οι διαγωνισμοί στο Διαδίκτυο, τη στιγμή, που εμείς δεν έχουμε κανέναν υπάλληλο εξειδικευμένο στην πληροφορική.
Οφείλουμε να οργανώσουμε το διπλογραφικό σύστημα στα οικονομικά του δήμου, αλλά δεν έχουμε κανέναν λογιστή, που να γνωρίζει το σύστημα αυτό.
Όταν διαθέτουμε μόνον πέντε διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι οφείλουν να αναλάβουν ένα μεγάλο διοικητικό τομέα, που έχει να κάνει με την τήρηση του Δημοτολογίου και του Ληξιαρχείου, με την επιμέλεια του Μητρώου Αρρένων, με άδειες καταστημάτων συνδημοτών μας,  με απομαγνητοφωνήσεις Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με την τελετή των πολιτικών γάμων, με ανταπόκριση σε ζητήματα και αιτήματα που θέτουν και ζητούν μετανάστες του εσωτερικού και του εξωτερικού, πώς να διαχειριστούν, τόσοι λίγοι υπάλληλοι, όλον αυτόν τον μεγάλο όγκο της δουλειάς, που περιήλθε  τώρα στο δήμο;
-Φώς, διέξοδος, διαφαίνεται να υπάρχει από πουθενά;
-Δυστυχώς όχι. Και όχι  μόνον αυτό. Γιατί πρέπει να σημειώσω εδώ ότι πολύ σύντομα, ίσως σε ενάμιση περίπου χρόνο, θα μας φορτώσουν και άλλες αρμοδιότητες. Προβλέπεται από το νόμο, να αποκεντρωθούν στους δήμους άλλες πέντε συνολικά αρμοδιότητες. Με ποιο όμως προσωπικό θα ανταποκριθούμε εμείς; Οι υπάλληλοι ασφαλώς και βοηθούν, αλλά είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ανταποκριθούν με συνέπεια σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Δεν έχουμε άλλο παρά να αναμείνουμε τις αποφάσεις της Πολιτείας, έτσι ώστε, να καταφέρουμε την καλύτερη οργάνωση, και να μπορούμε να τα φέρουμε εις πέρας.
-Δήμαρχε, συμμεριζόμαστε απόλυτα τα προβλήματα και τις δυσκολίες σας και ευχόμαστε η δημοσιοποίησή τους να συμβάλει προς την προώθηση και την επίλυσή τους.
Το περιοδικό ‘‘Ήπειρος Άπειρος Χώρα’’, θα είναι στη διάθεσή σας, τόσο για τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων, όσο και για την προβολή του έργου σας και των αξιοθεάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιστορικής περιοχής σας.
Το πρώτο μέρος της συνέντευξης εδώ:

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites