Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

24 Ιουλίου 2012

Στην κοιλάδα του Αχελώου το βλέμμα της Ευρώπης

Υπουργοί κι Ευρωβουλευτές παρόντες στις εκδηλώσεις του Ευρωκοινοβουλίου και του Δήμου Καραϊσκάκη
Η ανάγκη να στηριχτεί χωρίς καθυστερήσεις η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα της ελληνικής Περιφέρειας ήταν το βασικό συμπέρασμα των ομιλητών που συμμετείχαν στη συζήτησης για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Δήμο Γεωργίου Καραισκάκη Άρτας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, μιλώντας μέσω βίντεο, ήταν κατηγορηματικός ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια σήμερα και όχι το 2015 ή το 2016. Να εκμεταλλευτούμε τα αδιάθετα κονδύλια των Ταμείων Συνοχής και του Κοινωνικού Ταμείου. Να τα αποδεσμεύσουμε και να τα επενδύσουμε σήμερα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης τόνισε πως: «Η ελληνική γεωργία και τα εξαιρετικά της προϊόντα , έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σταθερός πυλώνας για να ξεπεράσει ο τόπος κρίσιμες στιγμές στην ιστορική του διαδρομή. Με συντονισμένες προσπάθειες, μπορούμε να ξανακάνουμε τη γεωργία μοχλό ανάπτυξης προς όφελος των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φόλ: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια Μεγάλη Αγροτική Πολιτική που να επιτρέπει στο σύνολο των ευρωπαίων αγροτών στο σύνολο των ευρωπαϊκών Περιφερειών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται».
Ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροί παραγωγοί, αλλά και στα γενικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη σταδιακή και χρόνια αποξένωση ορισμένων γεωργών από τη δυναμική της λήψης αποφάσεων, από την ποιότητα των προϊόντων τους, τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που αυτή στέλνει.
«Ποιότητα και αυθεντικότητα είναι στοιχεία για τα οποία ξεχωρίζουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Εκείνο που χρειαζόμαστε, είναι να κατανοήσουμε πλήρως πως τα βασικά πλεονεκτήματα των προϊόντων δεν αρκούν, απαιτείται σύγχρονη προώθηση και συνέπεια στη διεθνή αγορά» ανέφερε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Την εκδήλωση διοργάνωσε, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο δημοτικό Διαμέρισμα «Μεγαλόχαρη» στην «Κοιλάδα του Αχελώου».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν:
Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
Χαράλαμπος Αγγουράκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής, Κόμμα Πρασίνων
Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γερμανός Ευρωβουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων
Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα
Δημήτρης Γαλλίκας, Δήμαρχος Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας
Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.
Η συζήτηση ήταν διακαναλική και πολλοί πολίτες έθεσαν ερωτήματα στους ομιλητές για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις προοπτικές της για την Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Κανονισμούς που θα διέπουν το ΕΣΠΑ κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Ειδικότερα, οι πολίτες της περιοχής αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών και θέσεων εργασίας στην περιοχή. Στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής ιστορικών και θρησκευτικών όπως: Μονή Σέλτσου με ασφάλτινη κατασκευή του δρόμου προς αυτή, ανακατασκευή της θρυλικής Πετρογέφυρας Κοράκου και αναστήλωση της Κούλιας στον Αχελώο, διάσωση της Κουτσοκαμάρας κ.λπ. αγροτουρισμό, συντήρηση στα Περατάρια του Αχελώου, Δρόμος Άρτα- Καρδίτσα (βελτίωση του οδικού άξονα Άρτας - Καρδίτσας και κατασκευή Σήραγγας στο βουνό Τύμπανος μέσω ΕΣΠΑ), βελτίωση των οδικών αξόνων από Αστροχώρι προς Μεγαλόχαρη-Μεσόπυργο με κατάληξη στη Γέφυρα Καταφυλλίου ως και ασφάλτινη κατασκευή των αξόνων στην Αργιθέα που συνδέουν αυτή με την Κοιλάδα Αχελώου όπως Μαράθου προς Μονή Σπηλιάς-Ανατολική Αργιθέα, Βραγκιανών-Αργυρίου-Γέφυρας Καταφυλλίου και Βραγκιανών προς Κέδρα Ευρυτανίας.

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites