Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

18 Ιουλίου 2012

Λύση με πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλία ο Αχελώος


Τη βούληση της αιρετής Περιφέρειας να ολοκληρωθούν τα έργα στον Αχελώο επανέλαβε χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων Ανδρέα Ανδρεαδάκη.
Η μεταφορά νερού από την άνω ρου του Αχελώου μόνο οφέλη μπορεί να έχει, καθώς το έργο αυτό είναι ενεργειακό, περιβαλλοντικό, υδρευτικό, αρδευτικό και διασφαλίζει το μέλλον της Θεσσαλίας, τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων σε λάθος κατεύθυνση, που δεν θα λαμβάνει υπόψη της τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην περιοχή μας, με θεωρητικές παραδοχές και ελλιπή σχεδιασμό, που αγνοούν τη θεσσαλική πραγματικότητα και τα σοβαρά προβλήματά της, αφενός δεν θα βοηθήσει το περιβάλλον, αφετέρου θα ακυρώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλίας.
Εξήγησε ότι δεν θα έχουν καμία αξία τα σχέδια, εάν αντιμετωπιστούν αποσπασματικά σαν μία ακόμη συμβατική ευρωπαϊκή υποχρέωση και όχι σαν εργαλείο υλοποίησης μίας ευρύτερης πολιτικής ανάπτυξης που είναι η ουσία τους, καθόσον κρίσιμοι τομείς της οικονομίας και του περιβάλλοντος (πόσιμο νερό, ενέργεια – ΥΗΕ, γεωργία-αρδεύσεις κ.α.) θα εξαρτώνται τις επόμενες δεκαετίες, από τα σχέδια αυτά.
Στη Θεσσαλία, όπου το 90% του νερού καταναλώνεται στις αρδεύσεις, για να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των υδατικών πόρων και να επιταχυνθεί μέχρι το 2015 η «καλή κατάσταση» όλων των υδάτων, είναι επιτακτική η ανάγκη στρατηγικής διαχείρισης, που θα λαμβάνει υπόψη τους προαναφερθέντες στόχους αγροτικής πολιτικής με την υδατική πολιτική, τονίστηκε.
Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε ο κ. Αγοραστός είναι ο Φορέας Διαχείρισης των νερών στη Θεσσαλία. «Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, δεν αξιοποιεί την επιστημονική γνώση, δεν επιβάλλει -ουσιαστικά αποτρέπει- τη θεσμοθετημένη αποφασιστική συμμετοχή των χρηστών.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να συνεργαστεί με τους φορείς που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα Υδάτων και Γεωργίας δηλαδή: ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ, Συνεταιριστικές ενώσεις, Ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΙ Λάρισας, ΠΕΔΕ, Δήμοι, ΤΟΕΒ, ΔΕΗ, κ.α. με στόχο την διαμόρφωση ενός πλαισίου θέσεων για Γεωργία και Αρδεύσεις.
Η Περιφέρεια δεσμεύτηκε να λάβει πρωτοβουλία προς κάθε κατεύθυνση, ζητώντας παράλληλα την συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και των μελετητών στην προσπάθεια να ανταποκριθούν τα Σχέδια Διαχείρισης στις απόλυτα ρεαλιστικής προτάσεις μας.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites