Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

25 Μαΐου 2012

Γεωθερμία αντί πετρέλαιο στην ΆρταΛήγει η υποβολή αιτήσεων για το γεωθερμικό πεδίο Άρτας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι την Δευτέρα 28 Μαΐου.
 Το  γεωθερμικό πεδίο Συκιών Π.Ε. Άρτας είναι επίσημα αναγνωρισμένο (ΦΕΚ 1012/Β/05 & ΦΕΚ 1058/Β/09) και αποτελεί αναπτυξιακό έργο για την περιοχή.
Η βεβαιωμένη έκταση του πεδίου είναι 11,2 km2, η θερμοκρασία του νερού που ανέρχεται στην επιφάνεια αρτεσιανά κυμαίνεται από 32οC ως 50οC και η οροφή του γεωθερμικού ταμιευτήρα βρίσκεται σε βάθος κυμαινόμενο από τα 280 m έως 480 m .

Για μέση θερμοκρασία 35οC τα in situ αποθέματα του γεωθερμικού ρευστού ανέρχονται σε 79x106 m2 που αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 120.000 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου ανά έτος.

Η πιθανή επέκταση του εν λόγω γεωθερμικού πεδίου φθάνει τα 53,8 km2 με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 25 μέχρι 50 °C .

Για μέση θερμοκρασία 38οC τα in situ αποθέματα του γεωθερμικού ρευστού ανέρχονται σε 42x107 που αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 760.000 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου ανά έτος.

«Οι χρήσεις και οι προοπτικές του πεδίου που προτείνονται από την μελέτη είναι για: θέρμανση θερμοκηπίων, ιχθυοκαλλιέργεια, αντιπαγετική προστασία, κάλυψη θερμικών αναγκών πτηνοτροφικών μονάδων, θέρμανση οικισμών και ιαματικό τουρισμό» λέει ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης Σύμβουλος Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Η αξιοποίηση της ενεργειακής αυτής πηγής μπορεί να έχει σε τοπικό επίπεδο σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην κάλυψη ενεργειακών παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Εχει υπολογιστεί ότι θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και στη μείωση της εξάρτησης από τα υγρά καύσιμα.

Η πρόσκληση βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας www.apdhp-dm.gov.gr

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην Δ/νση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας, Τμήμα Φυσικών Πόρων Ηπείρου, που εδρεύει στα Ιωάννινα (Β.Ηπείρου 17, 45445 Ιωάννινα).
Πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=141993&catid=40

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites