Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

05 Νοεμβρίου 2011

Βουργαρέλι - Το μπαλκόνι της Ηπείρου

Αφιέρωμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στο Βουργαρέλι
ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ  
Η διαδρομή που ανηφορίζει από την Αρτα μοιάζει να τελειώνει καθώς ο ορίζοντας κλείνει από την γυμνή κορυφή Τσούμα Κατή (2.088 μ.) που στέκει επιβλητική πάνω από το Βουργαρέλι.
Το κρύο πλέον κάνει αισθητή την παρουσία του και η ώρα (μεσημέρι) δεν είναι η καλύτερη για να βρεις ανθρώπους του χωριού, καθώς οι κάτοικοι σε αυτά τα μέρη καταφέρνουν ακόμα να διατηρούν τη συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου.
Όμως στην πλατανοσκέπαστη πλατεία ο καπνός μιας καμινάδας με οδηγεί στο «Παραδοσιακό Καφενείο» του χωριού όπου ανοίγοντας την πόρτα με υποδέχεται η θαλπωρή της ζέστης και η ιδιοκτήτριά του. Με το «ζόρι» η κ. Βάσω με έκανε να την περιμένω για να κεράσει από το σπίτι πίτες και ψωμί, αλλά και λίγο τσίπουρο καθώς τέτοια ώρα «δύσκολα θα βρεις να φας για να πάρεις δυνάμεις και να συνεχίσεις».
Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 750 ανάμεσα σε αντικρυστές πλαγιές, με την πλατεία του να έχει πανοραμική θέα.
Εδώ βρίσκεται και η εκκλησιά του Αγίου Νικολάου η οποία το 1943 κάηκε μαζί με όλο το χωριό από τους Γερμανούς, οι οποίοι νωρίτερα είχαν ρίξει περίπου 400 βόμβες στην περιοχή. Από αυτές που έπεσαν στο χωριό, δύο δεν εξερράγησαν και σήμερα βρίσκονται στο μνημείο πεσόντων της πλατείας.
Στο χωριό υπάρχει και το Νεραϊδογέφυρο, πέτρινο γεφύρι που ενώνει τις όχθες του Τσιρλιάρη (επειδή κατεβάζει λάσπη), αλλά και δυο βρύσες από τα «στόματα» των οποίων τρέχει για πάνω από 80 χρόνια νερό, η Αρχόντω και η Κρυστάλλω.
Αν πιστεύετε στους λαϊκούς μύθους, θα πρέπει να ξέρετε ότι όσοι πίνουν νερό από αυτές, παντρεύονται και μένουν για πάντα εδώ!
Κοντά στις βρύσες οι ντόπιοι θα σας δείξουν και το σπίτι που ο Ναπολέοντας Ζέρβας επέλεξε για αρχηγείο του, ενώ στην πλατεία μια ταμπέλα υπενθυμίζει ότι το 1981 το Βουργαρέλι επελέγη από την κυβέρνηση Ράλλη για να δοθούν σε κτηνοτρόφους και γεωργούς οι πρώτες επιδοτήσεις της ΕΟΚ. Η ιστορία έχει επίσης γράψει ότι εδώ, στα χρόνια της Κατοχής, δόθηκε η πρώτη θεατρική παράσταση από το μορφωτικό τμήμα του ΕΑΜ και το λεγόμενο Θέατρο του Βουνού.

Η Αγία Λαύρα της Ηπείρου

Κοντά στο υψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται μια Μονή γνωστή και ως η Αγία Λαύρα της Ηπείρου. Είναι η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου η οποία αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία της Ελλάδος, όχι μόνο για τη μεγάλη οικονομική ακμή που γνώρισε στα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά κυρίως γιατί το 1821 εδώ συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί για να κηρύξουν την Επανάσταση στην περιοχή της Αρτας. Η Μονή επίσης έχει συνδέσει το όνομά της με την παράδοση σύμφωνα με την οποία η άρνηση ενός χριστιανού να προσκυνήσει Τούρκο αντί για την εικόνα του Αγίου Γεωργίου οδήγησε τον δεύτερο στο να πυροβολήσει την εικόνα η οποία βρίσκεται πάνω από την είσοδο του ναού. Το βόλι όμως εξοστρακίστηκε σκοτώνοντας ακαριαία τον Τούρκο και για της ιστορίας το αληθές θα δείτε το σημάδι από το βόλι στη βάση της ουράς του αλόγου του Αγίου Γεωργίου.
Η ιστορία της Μονής αρχίζει περίπου στο 1690 και το καθολικό της κοσμείται με τοιχογραφίες του 1714, ενώ από τα κειμήλια πιο αξιόλογο θεωρείται μια ασημένια λειψανοθήκη του 1859, έργο ασημουργού από τους Καλαρρύτες.

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites