Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

23 Σεπτεμβρίου 2011

Αμαρτίες Αγναντιτών καλούνται να πληρώσουν οι Τζουμερκιώτες...

Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο την οποία περνάει η χώρα μας και με τους Καλλικράτειους δήμους να προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους με άδεια ταμεία και χωρίς έσοδα, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων καλείται να επιστρέψει στα κρατικά ταμεία το υπέρογκο για τον προϋπολογισμό του ποσό των 214.984,02 ευρώ το οποίο είχε ανακτηθεί από τον πρώην Δήμο Αγνάντων ως «αχρεωστήτως ή παρανόμως εκταμιευθέν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους στα πλαίσια υλοποίησης κοινοτικών πολιτικών».
Η… αμαρτωλή ιστορία ξεκινάει από το 2001 όταν ο πρώην Δήμος Αγνάντων είχε συνάψει σύμβαση με το κράτος για την ίδρυση μονάδας υδατοκαλλιέργειας-εκτροφής πέστροφας-στη θέση Βριτσούλα του Δήμου Αγνάντων νομού Άρτας από τη συσταθείσα δημοτική επιχείρηση «Αλιευτική Τουριστική Καταρράκτης Α.Ε.». Η ίδρυση της εταιρείας χρηματοδοτήθηκε με 161.238,01 ευρώ από κοινοτικούς πόρους και με 53.746,01 ευρώ από εθνικούς πόρους.
Μεταξύ των υποχρεώσεων της εταιρείας προκειμένου να τύχει της επιδότησης υπήρξε και ο όρος της συνεχούς λειτουργίας της για δέκα (10) τουλάχιστον χρόνια. Όρος ο οποίος δεν τηρήθηκε και κατόπιν ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από επιθεωρητές της Διεύθυνσης Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας και εντεταλμένους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος «ΣΔΟΕ» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου, διαπιστώθηκαν, από το 2006 και μετά, τα εξής:
1.    Η συγκεκριμένη δραστηριότητα (εκτροφή πέστροφας) είχε εγκαταλειφθεί και η παραγωγική διαδικασία όπως και το μέλλον της εταιρείας κρίθηκε μη βιώσιμο.
2.    Η τελευταία παραγωγική συναλλαγή-πώληση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2004.
3.    Οι εγκαταστάσεις της παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης και δεν λειτουργούσαν.
4.    Ο φορέας ήταν ανύπαρκτος αν και θα έπρεπε να ήταν ενεργός για 10 χρόνια σύμφωνα με τη σύμβαση χρηματοδότησης.
Με τις αυτοψίες και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τα εντεταλμένα όργανα διαπιστώθηκε πως οι όροι της σύμβασης δεν τηρήθηκαν από την»Αλιευτική Τουριστική Καταρράκτης Α.Ε.» γι΄ αυτό και το αρμόδιο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας καλεί το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, «κληρονόμο» των… αμαρτιών του Δήμου Αγνάντων, ιδιοκτήτη και κατόπιν συνιδιοκτήτη της δημοτικής επιχείρησης, να επιστρέψει το ποσόν της επιδότησης «ως  αχρεωστήτως καταβληθέν».
Το καυτό αυτό θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και έφερε σε δύσκολη θέση τους πρώην αλλά και τους νυν ιθύνοντες για τον τρόπο αντιμετώπισης και επίλυσής του. Γιατί δεν είναι και λίγο να στερείς από τους φτωχούς Τζουμερκιώτες ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, το οποίο εκών άκων κληρονόμησε από τους υπόλογους Αγναντίτες  ο νεοσύστατος δήμος.
Δικαίως λοιπόν ο εκπέσας πλέον από το αξίωμα του δημάρχου κ. Μαρίνος Γαρνέλης σε απαντητικό έγγραφο προς το υπουργείο  αξιώνει να μην καταλογιστούν  στο δήμο «μη νομίμως υφιστάμενα χρέη». Ως εδώ πολύ καλά και συγχαρητήρια. Έλα όμως που στη συνέχεια τα κάνει… μούσκεμα, γράφοντας για πίστωση χρόνου προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος από ορκωτό λογιστή και πως  ο δήμος δεν έχει ορίσει εκπρόσωπό του στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Και πώς να ορίσει δηλαδή αφού η επιχείρηση δεν υφίσταται. Το πιο περίεργο είναι πως ζητάει την ευκαιρία και το δικαίωμα να τεθεί ξανά η επιχείρηση σε λειτουργία προκειμένου ν΄ αποφύγει τον καταλογισμό σε βάρος του δήμου το ποσό της επιδότησης της ελεγχόμενης εταιρείας. Τίνος ιδέα ήταν άραγε αυτό το αίτημα, όταν επί επτά έτη όλοι έκαναν τα στραβά μάτια για την κατάφορη παραβατικότητα των υπευθύνων για την ανύπαρκτη και ανενεργή επιχείρηση.
Ελιγμός, δικαιολογία, μεθόδευση, σκοπιμότητα, επιδίωξη, συγκάλυψη ή κουτοπονηριά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως  ενώ ο κ. Γαρνέλης δέχεται από τη μια μεριά πως δεν είναι σωστό, και δεν είναι λέμε κι εμείς, να κληρονομούνται μη νομίμως υφιστάμενα χρέη, από την άλλη όμως τα αποδέχεται και ζητάει πίστωση χρόνου για επαναλειτουργία της εταιρείας με απώτερο στόχο και ο δήμος να μην στερηθεί το σημαντικό ποσό που καταλογίστηκε σε βάρος του, αλλά και να βγάλει από τη δύσκολη θέση τους υπεύθυνους του πρώην Δήμου Αγνάντων και της δημοτικής επιχείρησης. Οι οποίοι φέρουν ακέραιη την ευθύνη εγκατάλειψης και  ερήμωσης των εγκαταστάσεων και παραβίασης των όρων της χρηματοδότησης, την οποία όμως διατηρούσαν στα χαρτιά. Εξόφθαλμη παραβατικότητα για την οποία θα έπρεπε να λογοδοτήσουν αρμοδίως.
Παρά τις όποιες μεθοδεύσεις το θέμα δεν… παραγράφηκε ούτε παραπέμφθηκε στις καλένδες από τους αρμόδιους. Οι οποίοι απέρριψαν ως αβάσιμες τις αντιρρήσεις και αιτιάσεις του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και καταλόγισαν ήδη σε βάρος του την πρώτη δόση επιστροφής σε τακτό χρονικό διάστημα ποσού 95.594,71 ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Το βασικό ερώτημα όμως παραμένει: Γιατί να πληρώσουν οι δημότες του νεοσύστατου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων τις αμαρτίες των υπευθύνων του πρώην Δήμου Αγνάντων και της «Αλιευτικής Τουριστικής Επιχείρησης Καταρράκτης Α.Ε.», μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος, διεκδικητής και πάλι του αξιώματος και στο νέο δήμο, στον οποίο κληροδότησε το καταλογισθέν χρέος. Όπως παραμένει και το ερώτημα γιατί δεν ασκούνται σε βάρος των υπευθύνων σύστασης, διοίκησης και λειτουργίας της αμαρτωλής εταιρείας οι κατά νόμο διοικητικές, πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις;
Του ΑΣΤΕΡΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites