Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

05 Ιουλίου 2011

Το Πανηγύρι Αγίων Αναργύρων Λαγκαδίου Ανθηρού - Η Αργιθεάτικη Παράδοση και φιλοξενία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος 1-7-2011 το παραδοσιακό πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στο Λαγκάδι Ανθηρού Αργιθέας.
Η εκκλησιαστική επιτροπή σε συνεργασία με τον  τοπικό εκπολιτιστικό σύλλογο Λαγκαδίου «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» είχαν φροντίσει για την καλύτερη προετοιμασία.
      Η προετοιμασία ουσιαστικά ξεκινάει μέρες πριν και κορυφώνεται την παραμονή και ανήμερα των ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ.

Στο πανηγύρι συμμετέχουν οικονομικά όλοι οι μαχαλιώτες και άλλοι χωριανοί και  σε όλους τους πανηγυριώτες προσφέρεται την παραμονή και ανήμερα δωρεάν φαγητό παραδοσιακά μαγειρεμένο  από ντόπιους κατοίκους.

Κάθε χρόνο ο τοπικός Σύλλογος ανήμερα του πανηγυριού πραγματοποιεί και μια  
εκδήλωση τιμώντας πρόσωπα που έχουν προσφέρει υπηρεσίες στο Λαγκάδι, τους Λαγκαδιώτες και γενικά στο Ανθηρό και στην Αργιθέα.

Ο Δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος Καναβός απονέμει την αναμνηστική πλακέτα  στον τιμηθέντα Μενέλαο Παπαδημητρίου

Φέτος τιμήθηκαν για την προσφορά τους στα Γράμματα, τον Πολιτισμό και την Παράδοση ο Δημοσιογράφος Κων/νος Νικ. Τσιάκαλος από το Καταφύλι Αργιθέας και ο Λαγκαδιώτης Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου, Δικηγόρος Αθηνών-Συγγραφέας-Ποιητής-Λαογράφος .
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Γραμμένος μίλησε  για τη σημαντική  προσφορά τους και εκ μέρους του συλλόγου προσφέρθηκε στους τιμώμενους από μία  εικόνα των Αγίων  Αναργύρων και μια  αναμνηστική πλακέτα.
Οι πανηγυριώτες γλέντησαν με την ψυχή τους  ως περασμένα τα μεσάνυχτα με τη γνωστή ορχήστρα των Αφων  Βασίλη, Χριστόδουλου και Κώστα Κωσταρέλου, του Δημήτρη Χριστοδ.Κωσταρέλου από την Καρυά, των Ανθηριωτών Δημήτρη Καναβού(Τάκη Αυγέρη) και  Γρηγόρη Παπαδήμα καθώς και του Παναγιώτη Νικολάου από το Μάραθο.

Στη διάρκεια του πανηγυριού λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με περιεχόμενο εικόνες και σκηνές από περασμένες εκδηλώσεις στο Λαγκάδι (σχολικές φωτογραφίες, Πανηγύρι κλπ) την οποία επιμελήθηκαν  με πολύ μεράκι οι Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου και Νικόλαος  Αλ. Γραμμένος και τις χάρισαν στο Σύλλογο και τους Αγίους Αναργύρους. Το Δ.Σ. και η Εκκλησιαστική Επιτροπή τους ευχαριστεί θερμά.
Υπήρξε επίσης πλούσια λαχειοφόρος που οργάνωσε για άλλη μια χρονιά με επιτυχία το απερχόμενο Δ.Σ., αφού ανήμερα του πανηγυριού έγιναν αρχαιρεσίες και ανάδειξη νέου Δ.Σ.
Εκτός από τους χωριανούς και αρκετούς ετεροδημότες Λαγκαδιώτες  παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους το πανηγύρι και την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος Καναβός, οι Αντιδήμαρχοι Αργιθέας Αργύριος Καναβός (και ταμίας του συλλόγου),  Γεώργιος Χασιώτης,  Βάιος Ποζιός  και Γεώργιος Σακελάρης, οι  δημοτικοί σύμβουλοι Αργιθέας Ιωάννης Τσιάκαλος, Ξενοφών Κουτής, Απόστολος Σέμπρος, Φώτιος Τσιούμας , Λάμπρος, Κορλός Κώστας Αρκούδας, οι πρόεδροι τοπικών διαμερισμάτων Αργιθέας Μπρέλλας Νικόλαος, Μαράθου Παναγιώτης Νικολάου, Ανθηρού Ευαγγέλου Αναστάσιος, ο πρώην Δήμαρχος Αργιθέας Παπαδήμας Ηλίας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Μοσχολουρίου  Σταμούλης Σωτήριος και οι εκπρόσωποι του συλλόγου Ανθηριωτών Αθήνας Μερεντίτη Μαριάννα και Μπαλατσούκα Ιωάννα. καθώς και η Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Παραρτήματος   Καρδίτσας Βασιλού-Γραμμένου Ερμιόνη.
Οι Αργιθεάτισσες και οι Αργιθεάτες έχουν ριζωμένη βαθιά την πίστη τους και τη θρησκευτική και αυτή των παραδόσεων. Στα πανηγύρια του καλοκαιριού αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Με χαρά υποδέχονται τους πανηγυριώτες και τους ξένους για να τους περιποιηθούν. Έτσι έγινε και με τους φίλους από την περιοχή Φαρσάλων που γέμισαν ένα πούλμαν και έφθασαν στους Αγίους Αναργύρους Λαγκαδίου για να προσκυνήσουν και να χαρούν τις ομορφιές της Αργιθεάτικης φύσης. Καλό καλοκαίρι!!! Και του χρόνου να ανταμώσουμε πάλι εδώ!!!!!

                                       Δελτίο Τύπου Συλλόγου Λαγκαδίου
                                                ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

                                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                       ΚΩΣΤΑΣ Αλεξ. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites