Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

22 Ιουνίου 2011

Έψαχναν καζάνια με λίρες στην Άνω Καλεντίνη, αλλά δεν τις βρήκαν…

ano kalentinh lires skapsimo 2011 6os
Ούτε οι μύθοι και οι θρύλοι που ήθελαν πίσω από το ιερό της εκκλησίας Άγιος Γεώργιος Άνω Καλεντίνης να είναι θαμμένα καζάνια με λίρες επαληθεύτηκαν, ούτε ο Άγιος Γεώργιος έκανε το θαύμα του να τις εμφανίσει. Αποτέλεσμα, ο ιερέας και η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Άνω Καλεντίνης να μείνουν με την ελπίδα πως ίσως να υπάρχουν, αλλά βαθύτερα. Ο λόγος για την ανασκαφή που έγινε στην περίβολο του Ι.Ν. Άγιος Γεώργιος Καλεντίνης, με στόχο να βρεθεί θησαυρός που θρυλούνταν πως είναι κρυμμένος εκεί. Οι πληροφορίες υπήρχαν από χρόνια, ενδείξεις επίσης υπήρχαν αφού τα μηχανήματα που ψάχνουν κρυμμένους θησαυρούς «χτύπαγαν» στο σημείο εκείνο.
(22/6/2011)
ano kalentinh lires skapsimo 2011 6os 3
Όμως υπήρχαν και άλλες ενδείξεις, αφού έγιναν απόπειρες από «κυνηγούς» κρυμμένων θησαυρών να σκάψουν κάποιες χειμωνιάτικες νύχτες παράνομα, παρότι ο Άγιος Γεώργιος δεν είναι ξωκλήσι, αλλά βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, όμως έγιναν αντιληπτοί από τους χωριανούς και τα παράτησαν.
Όλα αυτά, δημιούργησαν προσδοκίες, οπότε –και οικονομικής ανέχειας επιτρέπουσας- ο ιερέας του χωριού, μαζί με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, αποφάσισαν να κάνουν νόμιμες ανασκαφές, και έκαναν αίτηση στις αρμόδιες αρχές.
Η ανασκαφή που έγινε χθες με την παρουσία της Αστυνομίας και της Εφορίας, έφθασε σε βάθος 5 μέτρων, με περίμετρο 2-3 μέτρα, αλλά δεν απέδωσε.
Διαπλάτυνση δεν μπορούσε να γίνει, λόγω καλωδίων της ΔΕΗ που περνούν απ’ το σημείο, οπότε αποφάσισαν να σταματήσουν, σκεπάζοντας το λάκκο.
Κι όμως παρόλα αυτά, παρότι τα καζάνια με τις λίρες δεν βρέθηκαν, το μηχάνημα χτυπούσε –όπως είπαν παρευρισκόμενοι- δαιμονισμένα, δείχνοντας πως κάτι υπάρχει εκεί, αφήνοντας ανοικτές τις προσμονές ότι η επόμενη ανασκαφή μπορεί να φέρει στο φως τον θησαυρό.
Παράδεισος η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των χαμένων θησαυρών. Οι θρύλοι κάνουν λόγο για εκατοντάδες θησαυρούς πού  παραμένουν θαμμένοι από την αρχαιότητα (κτερίσματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας), από την Τουρκοκρατία (χρυσά νομίσματα και πολύτιμα πετράδια) και από τη γερμανική κατοχή και τον ελληνικό εμφύλιο (χρυσός και λίρες). Σύμφωνα με μαρτυρίες των χρυσοθήρων, οι μισοί Έλληνες επιδίδονται στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Κάθε χρόνο πωλούνται περισσότεροι από 3.000 ανιχνευτές μετάλλων.
Τι ψάχνουν οι χρυσοθήρες
1. Οι θησαυροί που συνήθως βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αρχαία κτερίσματα, τα οποία προέρχονται από τη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να θάβουν τους νεκρούς με τα προσωπικά τους αντικείμενα.
2. Τουρκικά χρυσά πεντόλιρα, τα έκρυβαν προτού αποχωρήσουν οι τούρκοι διοικητές των απελευθερωμένων περιοχών της Ελλάδας, με την ελπίδα ότι η οθωμανική αυτοκρατορία θα ανακαταλάμβανε τα χαμένα εδάφη και αυτοί θα επέστρεφαν να ξαναβρούν τα πλούτη τους.
3. Χρυσές λίρες παλαιάς κοπής της βασίλισσας Βικτορίας, που έκρυψαν οι αντάρτες ή οι Γερμανοί. Τις λίρες έστελναν ως βοήθεια οι σύμμαχοι Άγγλοι προς τις ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ, του Ψαρρού και άλλες οι οποίες δρούσαν στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Χάρτες θησαυρών
Οι χάρτες πού είναι περιζήτητοι είναι τα τοπογραφικά της KGB!!! Στους χάρτες αυτούς –λένε οι ειδήμονες- βρίσκονται αποτυπωμένες οι κρυψώνες όπλων, πυρομαχικών και χρυσών λιρών πού δημιούργησε ο Δημοκρατικός στρατός κατά την αποχώρηση του. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τις κρυψώνες αυτές τις επέλεξαν Σοβιετικοί αξιωματούχοι, εκτελώντας εντολές της Μόσχας.
Οι στόχοι
Στόχο των κυνηγών θησαυρών αποτελούν οι περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς και περιοχές όπου έδρευαν ή δραστηριοποιούνταν ανταρτικές ομάδες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Τα σημάδια
Συνήθως στην περιοχή όπου θεωρητικά μπορεί να βρίσκεται ο θησαυρός υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια, όπως: πηγές νερού, κάποιο μεγάλο δέντρο, ένα μικρό ξωκλήσι, σπηλιές των οποίων η είσοδος έχει σφραγιστεί, δυο-τρεις μικροί λόφοι. Τέτοια σημεία επέλεγαν οι αντάρτες για να είναι πιο σίγουροι πως όταν θα επέστρεφαν θα αναγνώριζαν πιο εύκολα το μέρος. Καλό σημάδι για τους κυνηγούς θεωρείται η παρουσία φιδιών στην περιοχή γιατί, σύμφωνα με τη μυθολογία στην οποία πιστεύουν απόλυτα, τα φίδια είναι οι φυσικοί φύλακες του χρυσού.
Μέσα εντοπισμού
Η ραβδοσκοπήση αποτελεί την παλαιότερη μέθοδο εντοπισμού. Συνήθως ο ραβδοσκόπος χρησιμοποιεί μία ξύλινη διχάλα ή ένα μεταλλικό σύρμα. Η ραβδοσκοπήση απαιτεί ικανότητες από αυτόν που την χρησιμοποιεί.
Οι κλασικοί ανιχνευτές μετάλλων λειτουργούν με υπέρηχους οι οποίοι αντανακλώνται από τα μέταλλα του υπεδάφους και επιστρέφουν. Οι σύγχρονοι ανιχνευτές διαθέτουν οθόνη με ενδείξεις και χαρακτηριστικά όπως διαχωρισμό μετάλλων, ένδειξη ποσότητας και βάθους. Συνήθως εντοπίζουν σε μέγιστο βάθος από 1.40 μέχρι 1.70 μέτρα και τα χαρακτηριστικά και η αξιοπιστία τους είναι ανάλογα με την τιμή απόκτησης τους.
Άλλη κατηγορία μηχανημάτων είναι τα μαγνητικά. Έχουν τη μορφή τετράγωνου κουτιού με κεραίες ή με οθόνη και καλύπτουν μια περιοχή σε μεγάλη απόσταση. Είναι τα πιο σύγχρονα και ακριβά μηχανήματα.

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites