Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

30 Μαΐου 2011

Σκουληκαριά Άρτας



Tο ορεινό αυτό χωριό σε απόσταση 50 χλμ. ανατολικά της Άρτας, βρίσκεται στους πρόποδες του οροπεδίου Γάβρογου, έχει υψόμετρο 800 μέτρα και υπήρξε η γενέτειρα του ήρωα του 1821 Γεωργίου Kαραϊσκάκη, του οποίου η προτομή βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.



Παραδοσιακά επαγγέλματα


Κτηνοτροφία

Ιστορικά στοιχεία

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1782 στο μοναστήρι “Κοίμησις της Θεοτόκου” της Σκουληκαριάς. Μητέρα του ήταν η Ζωίτσα Ντιμισκή. Καρπός μιας ασυγχώρητης ερωτικής πράξης, πατέρα δε γνώρισε κι ίσως ποτέ στη ζωή του γι’ αυτόν να μην έμαθε και κανείς να μην του ’πε. Το Νίκο Πλακιά που τον έσπειρε, τον σκότωσαν τ’ αδέρφια της μάνας του, γιατί πρόσβαλε την τιμή τους. Τ’ αδέρφια της μάνας του που σκότωσαν για την αποκατάσταση της τιμής τους, τους σκότωσαν οι συγγενείς του Νίκου Πλακιά για να πάρουν εκδίκηση και να ξεπλύνουν με το αίμα τους τη ντροπή της φαμίλιας τους. Και το παιδί που γεννήθηκε και το κράτησε η μάνα του στη ζωή, φασκιωμένο μες στην απόγνωση και την απόρριψη, βρέθηκε να κλυδωνίζεται κι απελπισμένα, με νύχια και δόντια, να μάχεται να σωθεί μεγαλουργώντας, για να διώξει από πάνωτου τις κηλίδες που οι άλλοι γέμισαν την ψυχή και την ύπαρξή του.


Μια βδομάδα μετά τη γέννηση του παιδιού, ο ηγούμενος της μονής Καλλίνικος Τρίμπος, ντόπιος Σκουληκαρίτης, θείος της Ζωίτσας, στέλνει τη μητέρα του μαζί με το νεογέννητο στο μοναστήρι του Μαυροματίου Άγιο Γεώργιο, με τον ηγούμενο του οποίου διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Τέσσερις μέρες έκανε να φτάσει στο Μαυρομάτι η Ζωίτσα ή Διαμάντω. Τέσσερα χρόνια έμεινε στο μοναστήρι με το παιδί της. Ο ηγούμενος το τάζει στον άγιο Γεώργιο και του δίνει το όνομά του.

Δώδεκα χρονών γυρίζει ο Καραϊσκάκης με τη μητέρα του στο χωριό του. Δώδεκα χρονών σκοτώνει τον πρώτο τούρκο, του παίρνει τα όπλα και χάνεται σαν αγρίμι στις πλαγιές και χαράδρες της Σκουληκαριάς. Ακολουθώντας το μπουλούκι των κλεφτών του Φώτη Σκαλτσογιάννη κι έχοντας αχώριστη συντροφιά τον ξάδερφό του Νίκο Ντιμισκή και άλλους Σκουληκαρίτες, γυρόφερνε στη Σκουληκαριά, στα Ραδοβίζια, στα Τζουμέρκα, στο Βάλτο και στ’ Άγραφα, αρματωμένος σαν αστακός.



Το σπίτι του γνωστού οπλαρχηγού και θείου του Γ. Καραϊσκάκη, Γώγου Μπακόλα, αγκαλιασμένο από τον ιστορικό πλάτανο και τα έλατα, όπως αυτό διαμορφώθηκε - ανακαινίσθηκε από τους κληρονόμους του.



Ιστορικά μνημεία

Προτομή του Γ. Καραϊσκάκη, στην πλατεία του χωριού.



Αξιόλογες εκκλησίες - Ι. Μονές

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (ιδ. Ιεράς Μητροπόλεως Άρτας). Εκείνο που έκανε ξακουστό το μοναστήρι είναι ότι σ΄ αυτό γεννήθηκε ένας από τους ενδοξότερους ήρωες της επανάστασης του 1821, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.



Από το μοναστηριακό συγκρότημα σήμερα σώζεται και βρίσκεται σε καλή κατάσταση ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα μικρό άτεχνο καμπαναριό και ημιανακαινισμένα μερικά κελιά της Ι. Μονής. Ο ναός της Ι. Μονής είναι τρίκλιτος, βασιλικού ρυθμού και χωρίζεται από δύο σειρές των τριών κολονών η καθεμιά, με μικρό τρούλο και πεντάπλευρη αψίδα (κόγχη). Αποτελείται από τον πρόναο (γυναικωνίτη), τον κυρίως ναό και το ιερό βήμα. Εσωτερικά υπήρχαν αγιογραφίες, οι οποίες σκεπάστηκαν με ασβέστη. Διασώθηκαν μερικές μόνον στην προσκομιδή του ιερού βήματος. Το τέμπλο είναι φτωχό, λαδομπογιατισμένο (ξύλινο) και στολίζεται από εικόνες ζωγραφισμένες σε μουσαμά, που παριστάνουν την κοίμηση της Θεοτόκου, το Χριστό τον Πρόδρομο και σκηνές από το Δωδεάορτο.
Στο παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης εικονίζεται σε μουσαμά ο «Ζωηφόρος Άρτας». Στο γυναικωνίτη υπάρχουν δύο παλιά μπαούλα με λίγα εκκλησιαστικά βιβλία και μερικά παλιά άμφια των καλογήρων και σύμφωνα με την άποψη των κατοίκων τα άμφια του ηγούμενου Καλλίνικου.



Ο ναός σύμφωνα με ανεπίγραφη πλάκα, η οποία είναι εντοιχισμένη επάνω από τη νότια πόρτα (είσοδο) του κυρίως ναού, χτίστηκε το 1867 (άρχισε το 1963 και τελείωσε το 1867). Εξωτερικά και στο ανατολικό μέρος του κτιρίου του ναού είναι λαξευμένες στην ίδια ευθεία πέντε παραστάσεις, στις οποίες εικονίζονται «ο Ιησούς καθήμενος επί πώλου όνου», τρεις ευσταλείς κι ένοπλοι φουστανελλοφόροι, δύο αρματωμένες γυναίκες, το αστέρι της ορθοδοξίας και ο «αλέκτωρ» σύμβολο της ελπίδας πως, από το Γολγοθά θα προκύψει η Ανάσταση, και από τη σκλαβιά, η Λευτεριά. Στα ΝΔ του ναού και σε κοντινή απόσταση υπάρχουν τα μισοανακαινισμένα κελιά του μοναστηριού, καμαροσκέπαστα υπόγεια με μικρά παράθυρα, δίκην πολεμίστρας, υγρά, ανήλια και αποκρουστικά.



Στο μεσαίο κελί μ’ ένα μικρό παράθυρο, που μοιάζει με φυλακή γεννήθηκε ο μεγαλύτερος ήρωας της Επανάσταστης του 1821. Ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης. Στην πρόσοψη των κελιών σε εντοιχισμένη πλάκα υπάρχει επιγραφή: «Σ’ αυτό το κελί η Ζωίτσα Ντιμισκή εγέννησε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη».



Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος.

Αξίζει να επισκευθείτε

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Πριν φθάσουμε στη Σκουληκαριά και σε απόσταση 1.000 μ. από το Γάβρογο, στο αριστερό μέρος του δρόμου συναντάμε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες και την παράδοση γεννήθηκε ο αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης (1782 - 1826). Αριστερά του καθολικού της Μονής διακρίνεται το κελί της γεννήσεως του.



Γάβρογος 



Πρόκειται για οροπέδιο της Νοτιοδυτικής Πίνδου, 8.000 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 1.200-1250 μ. διάσπαρτο από δάση ελάτης και κέδρου, το οποίο χρησιμεύει ως θερινός βοσκότοπος (χορταρολίβαδο) 7.000 - 10.000 αιγοπροβάτων. Βορειοανατολικά εκτείνεται κατά μήκος του ασπροπόταμου (Αχελώου) και Νοτιοδυτικά έχει θέα τον Αμβρακικό κόλπο.



Στο Γάβρογο ζουν άγρια άλογα.



Η ζώνη Γαβρόγου χαρακτηρίζεται σαν ύβωμα που είχε συνεχή νηριτική ιζηματογένεση. Στην περιοχή εμφαίνεται στρωματογραφικά με δυο ενότητες: των ανθρακικών σχηματισμών του ορεινού όγκου του Γάβροβου και του Φλύσχη στην ανατολική πλαγιά των βουνών του Βάλτου. Η ενότητα στο σύνολό της αποτελεί ένα αντίκλινο με άξονα ΒΒΔ-ΝΝΑ και χαρακτηρίζεται από μια βαρειού τύπου τεκτονική.

Στο έδαφος της γενικά συναντώνται σχιστόλιθοι, μάρμαρα, ψαμμίτες και ιζήματα.



Σπάνιο Δάσος Δρυός



Στη Σκουληκαριά υπάρχει ένα σπάνιο δάσος δρυός, στη συνέχεια του οποίου βρίσκεται το δάσος ελάτης του συνοικισμού Γιαννιώτη (στη διαδρομή μεταξύ Γιαννιώτη και Σκουληκαριάς).



Μια γεύση από τη Σκουληκαριά



Πολιτιστικές εκδηλώσεις - Πανηγύρια

Γιορτή Προβατίνας



Κάθε χρόνο (μήνα Ιούνιο) σε συνεργασία με πολιτιστικούς Συλλόγους, στο οροπέδιο - Γαβρόγου- στο Δ.Δ Σκουληκαριάς

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010
Ώρα: 9:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.

Καραϊσκάκεια 

Προς τιμήν του αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη - Προτελευταία Κυριακή του Ιουλίου κάθε έτους στο Δ.Δ. Σκουληκαριάς (γενέτειρά του)



Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις,συναυλίες,χορευτικά συγκροτήματα κ.λ.π. και πραγματοποιούνται στη πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος της Σκουληκαριάς, μπροστά στην προτομή του ήρωα.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων σημαντικό πλήθος ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού επισκέπτεται τη Σκουληκαριά, για να αποτίσει φόρο τιμής στον ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010
Ώρα: 8:00 π.μ. - 12:00 μ.μ.

Πανηγύρι Αγ. Νικολάου - 20 Μαΐου

Πανηγύρι Αγ. Παρασκευής - 26 Ιουλίου



Πανηγύρι στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κυριακή, 15 Αυγούστου 2010
Ώρα: 8:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.

Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κάθε χρόνο πραγματοποιούνται παραδοσιακά πανηγύρια και τοπικές εκδηλώσεις.

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ



Θέλουμε να κάνουμε από τις 15 μέχρι τις 17 Αυγούστου ένα φεστιβάλ ελέυθερης μουσικής σκέψης ανεξάρτητο, αυτόνομο, μη επιχορηγούμενο, με μόνο σκοπό να παράγουμε πολιτισμό, σε ένα χωριό τη Σκουληκαριά που βρίσκεται στα ορεινά της Αρτας με μεγάλη ιστορία, γενέτειρα του Καραισκάκη και του Μπακόλα, και μαγευτικιή φύση!Στην πορεία της προσπάθειας μας ανέλαβαν να μας βοηθήσουν η Πολιτιστική Δράση-ΕΜΣΕ και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αθήνας, ε...νώ η Νομαρχία Άρτας, μας έδωσε την ευγενική της αιγίδα. Τώρα αν μας βοηθήσει και λίγο οικονομικά, δεν θα πούμε όχι ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΑΣ!!!!

Θέλουμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ που θα έχει σκοπό να ακουστεί πραγματική μουσική σε ένα χώρο που κυριαρχούν άθλιες κομπανίες που κακοποιούν την τέχνη στο όνομα της δήθεν παράδοσης.

Θέλουμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ που θα συμμετέχει όποιος έχει κάτι να πεί με ήθος αξιοπρέπεια και γνώση ανεξάρτητα από ποιό μουσικό ρεύμα υπηρετεί.

Εμείς από τη μεριά μας θα καλύψουμε τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενείας ( σε πεντάστερο....σπίτι) στα γκρουπ που θα συμμετέχουν, ενω αυτοί θα έρθουν για να παρακολουθήσουν θα μας βοηθήσουν με δέκα ευρώ , για να βγεί κανένα έξοδο....Όμως θα τους δώσουμε ένα καλό μέρος να βάλουν τη σκηνή τους αν θέλουν να την πάρουν μαζί. Αν βρείτε στην πόρτα της σκηνής σας κανένα σκατζόχοιρο η κανένα σκίουρο μη σας απασχολεί. Για το φεστιβάλ θα είναι και αυτοί.....

Δηλώστε μας τη συμμετοχή σας αποστέλοντας μας και το τηλέφωνο σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας . Αυτό για να μπεί το όνομα σας στην αφίσα που θα κρεμάσουμε στα δένδρα σε όλα τα βουνα και τα λαγκάδια. Αυτοί που μέχρι την Κυριακή το βράδυ δεν θα έχουν επικοινωνήσει μαζί μας θα χάσουν την ευκαιρία να δουν το όνομα τους γραμμένο σε αφίσα σε φουαγιέ στάνης!!!!!!

Μερικοί καλοί φίλοι που το έμαθαν πρώτοι όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης , ο Λάκης Χαλκιάς ,ο Γιάννης Γιοκαρίνης, η Ελεάννα Ζεγκίνογλου, το νεανικό γκρουπ Όλοι οι καλοί χωράνε και άλλοι που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες θα μας βοηθήσουν.

Η Σκουληκαριά είναι ένα μαγικό μέρος σπάνιας φυσικής ομορφιάς με θαυμάσιους ανθρώπους και φαγητό.
Το γκουρμέ μενού που συνήθως προσφέρεται είναι προβατίνα στη σούβλα από το Γάβρογο- το βουνό μας ντε- γαρνιρισμένη με ρίγανη και διάφορα αρωματικά από τις δυτικές πλαγιές του, τηγανητές πατάτες από το χωράφι που θα γίνει το φεστιβάλ και ηπειρώτικές πίττες , άν έχει βρέξει και βρούμε άγρια λάχανα.
Γιά απεριτίφ προτείνεται τσίπουρο ζαμπέλας ( ορεινή άμπελος που φύεται στις αυλές των σπιτιών και τους φράκτες) μπορείτε να συνεχίσετε με τσίπουρο από κούμαρα ( θάμνοι που φύονται στις ανατολικομεσημβρινές πλαγιές ) και να καταλήξετε, δεν ξέρουμε πως, με τσίπουρο '' οτι λάχει''...



Ευχαριστούμε θερμά τους Γιάννη Γιοκαρίνη, Νικο Τουλιάτο, David Linch,Simone Mongelli, Armando Illario, Σοφία Ανδριανού, Ολοι οι καλοί Χωράνε,Βασίλη Λέκκα,Ελεάννα Ζεγκίνογλου,Σπύρο Κατριβάνο, Σάκη Τσιλίκη, Δανάη Παπουτσή, Κώστα Κουτσικουρή,Μαρία Αναματερού, Μαρίνα Μανωλάκου, Λάκη Χαλκιά ,όλους τους μουσικούς που πλαισίωναν τις μπάντες και όλους τους Συλλόγους , τα παιδιά και τους κατοίκους της Σκουληκαριάς και του Συνοικισμού Γιαννιώτη , που βοήθησαν, για την ευγένεια, το ηθος και τον πολιτισμό που κατάφεραν και μας πρόσφεραν!!!!!!

Ευχαριστούμε τους ηθοποιούς και φίλους κ.κ.Αντώνη Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη, Γεωργία Ζώη και Δανάη Παπουτσή για την εκπληκτική ενημέρωση που έκαναν στα παιδιά του Γιαννιώτη σχετικά με την αρχαία τραγωδία και το σύγχρονο θέατρο. Είναι γεγονός οτι βρήκαν κυριολεκτικά τον διάβολο τους από τα πιτσιρίκια και τις απίστευτες ερωτήσεις τους. Ας πρόσεχαν!!!!!

Δανάη Παπουτσή Live στο Φεστιβάλ Σκουληκαριάς 







Πώς θα φτάσετε στην Σκουληκαριά


Από Άρτα

(μέσω της Εθνικής Οδού Άρτας-Τρικάλων) Άρτα- Πέτα - Διάσελλο - Περδικορράχη- Χελώνα - Γιαννιώτη - Σκουληκαριά

(μέσω Κομποτίου)
Άρτα - Κομπότι-Χρυσορράχη - Φλωριάδα - Χρυσοπηγή - Χελώνα - Γιαννιώτη - Σκουληκαριά

Από Αγρίνιο

Αγρίνιο - Αγ. Νικόλαος - Χαλκιόπουλο - Εμπεσός - Θύαμος - Πατιόπουλο - Χελώνα - Γιαννιώτη - Σκουληκαριά
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΤΕΛ Με το ΚΤΕΛ Ν. Άρτας υπάρχουν τις καθημερινές δύο (πρωί-μεσημέρι) τακτικά δρομολόγια από την πόλη για τη Σκουληκαριά με όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς.




Διαμονή


































Ξενοδοχείο " Ο Γάβρογος"
Πηγή: http://www.yousouroum.gr

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites