Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

29 Απριλίου 2011

Eκεί που συναντιούνται 4 νομοί…

Στο ερώτημα με πόσους νομούς συνορεύει η Αιτωλοακαρνανία, μη βιαστείτε να δώσετε απάντηση. Και αυτό διότι έχει επαφή έστω και λιγοστών χιλιομέτρων με δύο νομούς, τον νομό Καρδίτσας και τον νομό Φθοιώτιδας.Για να το διαπιστώσετε βέβαια αυτό χρειάζεστε στον χάρτη ..μεγεθυντικό φακό, καθώς τα σημεία αυτά ελάχιστα διακρίνονται.
Για να το δείτε όμως «ιδίοις όμμασι», θα χρειαστείτε να κάνετε διαδρομές μεγάλες αλλά συναρπαστικές, που να αξίζουν τον κόπο, καθώς επιφυλλάσουν σπουδαίες φυσικές ομορφιές.
Θα χρειαστεί να διασχίσετε τον Δήμο Ινάχου. Περνώντας από τις λίμνες Στράτου και Καστρακίου φτάνετε στον Εμπεσό. Από εκεί ανηφορίζετε για το Περδικάκι μέσα από ένα άγριο τοπίο που επιφυλλάσει και μαγευτική θέα προς τη λίμνη Κρεμαστών.
Ακολουθώντας σταθερά την ίδια πορεία, περνάτε το χωριό «Βρουβιανά» και φτάνεται σε μια διασταύρωση. Αριστερά οδηγεί στο χωριό Αυλάκι και δεξιά στην τοξωτή γέφυρα του Αυλακίου.
Έχετε οδηγήσει ήδη 1 ½ ώρα. .
Μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν τη Γέφυρα του Αυλακίου έχετε μπροστά σας την θέα 4 (!) νομών: Του νομού Αιτωλοακαρνανίας( όπου βρίσκεστε), αριστερά σας είναι ο νομός Άρτας, στη μέση ο νομός Καρδίτσας, ενώ δεξιά πίσω σας ο νομός Ευρυτανίας. Το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα όπου συναντιούνται 4 νομοί σε μια ακτίνα λίγων χιλιομέτρων (!). Το πιστοποιεί άλλωστε και η πινακίδα που βρίσκετε μπροστά σας,( σε κάκιστη όμως κατάσταση) ότι είστε μπροστά στα 4..σημεία του ορίζοντα.
Αν ακολουθήσετε τον δρόμο ευθεία θα βρεθείτε στον νομό Άρτας στα χωρία Βρυσούλα, Βελανιδιά, ενώ ο ορεινός όγκος που υπάρχει χωρίζει το ποταμό Αχελώο από το ιστορικό χωριό Σκουλικαριά Άρτας, που κατά πολλούς θεωρείται ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα της επανάστασης Γ.Καραισκάκη
Η θέα όμως του ποταμού Αχελώου σας παρακινεί να εγκαταλείψετε το σημείο αυτό και να συνεχίσετε την διαδρομή σας ως το ποτάμι μερικές εκατοντάδες μέτρα. Φτάνοντας, βρίσκετε μπροστά σας την τοξωτή Γέφυρα του Αυλακίου.
Αν την περάσετε βρίσκεστε με μερικά βήματα στο..νομό Καρδίτσας και συναντάτε το πρώτο χωριό το Αρδάνοβο! Αυτό βέβαια αν πάτε αριστερά. Αν πάτε όμως δεξιά στον χωματόδρομο, σε λίγα μέτρα είστε στον νομό Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στον Δήμο Ασπροποτάμου. Εκεί σε απόσταση αναπνοής είναι το χωρίο Νέο Αργύρι.
Μαρτυρία της επικυνδυνότητας των νερών του Αχελώου..
O ορεινός όγκος που ανήκει στο νομό Καρδίτσας που εφάπτεται με την Αιτωλοακαρνανία.Διακρίνεται από το χωριό Αυλάκι.
Για να έχετε καλύτερη και ταυτόχρονη εποπτεία και των 4 νομών, δεν έχετε παρά να επιστρέψετε στην διασταύρωση και να κατευθυνθείτε προς το χωριό Αυλάκι. Εκεί με μια στροφή του κεφαλιού σας μπορείτε να δείτε τα βουνά της Ευρυτανίας και της Άρτας, τα οποία στη μέση χωρίζονται με μια μικρή νησίδα του νομού Καρδίτσας
Αυτό είναι το απευθείας πέρασμα προς Θεσσαλία στο νομό μας. Αν και γειτονικοί νομοί δυστυχώς η οδική πρόσβαση είναι υποτυπώδης. Για να φτάσετε από το Αυλάκι ως την πόλη της Καρδίτσας χρειάζεται τουλάχιστον άλλη μιάμιση ώρα οδήγηση ακόμα. Για την ιστορία την απευθείας οδική σύνδεση Καρδίτσας-Ευρυτανίας-Αιτωλοακαρνανίας οραματίστηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας, όχι από αυτό το σημείο που περιγράψαμε όμως, αλλά από την άλλη πλευρά των Αγράφων.Όμως διανύουμε την πρώτη δεκαετία του 2000 και τα τα χωρία Νεράιδα-Μαυρομάτα, που απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους ακόμα δεν συνδέονται..και μαζί με αυτά η Θεσσαλία με την Δυτική Στερεά Ελλάδα. Οψόμεθα λοιπόν για κάτι καλύτερο.
Λίνος Υφαντής

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites