Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

18 Νοεμβρίου 2010

Περίπου 3.500 με 4.000 μετανάστες στην Άρτα που ήρθαν για να δουλέψουν στο πορτοκάλι

Εκρηκτικό χαρακτήρισε το πρόβλημα με τους οικονομικούς μετανάστες ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Γιώργος Ντοκομές τονίζοντας ότι μαζί με τον αριθμό τους αυξάνονται και τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας.
Τύχη βουνό είχε ένας αλλοδαπός (Αφγανός) στην Άρτα ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου όταν γλίστρησε στην προσπάθειά του να πλύνει κάποιο αντικείμενο στην άκρη της γέφυρας. Σώθηκε όταν κρατήθηκε από κάποιο κλαδί κι αφού το νερό τον είχε ήδη παρασύρει 500 μέτρα μακριά από το σημείο της πτώσης. Παρά την ταλαιπωρία του ο νεαρός αλλοδαπός έβγαλε το κινητό του –το οποίο παραδόξως συνέχιζε να λειτουργεί– και ειδοποίησε για το σημείο όπου βρίσκεται, αφήνοντας άναυδους τους άνδρες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας οι οποίες είχαν κινητοποιηθεί και τον αναζητούσαν.
Το συμβάν έλαβε χώρα τη Δευτέρα το μεσημέρι αναστατώνοντας ιδιαίτερα τους κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή της γέφυρας Άρτας. Εκείνη την ώρα το ύψος του νερού στο ποτάμι ήταν πάνω από ένα μέτρο αλλά λόγω των έντονων βροχοπτώσεων η ορμή του ήταν πάρα πολύ δυνατή.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας κ. Γιώργος Ντοκομές περιέγραψε το συμβάν ως εξής:  «Κάποιος αλλοδαπός απ’ αυτούς που κατά εκατοντάδες πλέον είναι στον παραποτάμιο χώρο προσπάθησε κάτι να πλύνει στην άκρη της γέφυρας. Το νερό όπως ξέρετε και λόγω των βροχοπτώσεων αυτών των ημερών έχει μεγάλη ροή και μεγάλη δύναμη, γλίστρησε και έπεσε μέσα. Έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση τόσο των αστυνομικών όσο και των πυροσβεστικών αρχών. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι το άτομο αυτό θα το βρούμε νεκρό πλην όμως και ευτυχώς για τον ίδιο μετά από 500 μέτρα κάπου βρήκε κάποιο κλαδί, κρατήθηκε, τον εντοπίσαμε και βγήκε».
Στη γέφυρα
Η συγκέντρωση των μεταναστών στην περιοχή της γέφυρας λόγω και των υπαρκτών κινδύνων από την αυξομείωση της ροής του ποταμού αλλά και γενικότερα οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αρχές τόνισε ο κ. Ντοκομές. 
«Έχουμε συστήσει κατ’ επανάληψη ειδικά στους αλλοδαπούς που κατά κόρον βρίσκονται στον παραποτάμιο χώρο να προσέχουν ειδικά όταν το ποτάμι έχει μεγάλη ορμή όπως έχει αυτές τις μέρες» ανέφερε. «Είναι πρόβλημα αυτό και αν θυμάστε και πέρσι είχαμε κάποιον κυνηγό που μη εκτιμώντας καλά τη δύναμη του ποταμού παρασύρθηκε και τον βρήκαμε την επόμενη μέρα νεκρό στο ποτάμι. Και από πληροφορίες που έχω, εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχανε πάλι θύματα όταν η ΔΕΗ αφήνει το φράγμα και η κοίτη του ποταμού έχει μεγάλη ορμή».
Οι κίνδυνοι
Πολλοί αλλοδαποί κινούνται κατά μήκος της γέφυρας προσπαθώντας να πλύνουν αντικείμενα ή να κάνουν μπάνιο χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους. «Το φράγμα αφήνεται σταδιακά επομένως όταν το ποτάμι έχει μικρή ροή και αρχίζει να ξεκινάει η παραγωγή του ρεύματος στο φράγμα αρχίζει το νερό να έρχεται σιγά-σιγά. Εκεί είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Όμως αυτές τις μέρες που βρέχει το πρόβλημα είναι πραγματικό. Έχουμε λοιπόν έρθει σε επαφή με κάποιους ανθρώπους που εκπροσωπούν τους Αφγανούς και τους Πακιστανούς και τους έχουμε πει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί ειδικά στο ψάρεμα, όταν πηγαίνουν να πλυθούν στην άκρη του ποταμού. Εμείς έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες, έχουμε έρθει σε επαφή με ανθρώπους που τους εκπροσωπούν και τους έχουμε πει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί» τόνισε ο κ. Ντοκομές.


3.500-4.000 μετανάστες στην Άρτα
Ο Αστυνομικός Διευθυντής εκτιμά ότι αυτή την εποχή υπάρχουν περίπου 3.500 με 4.000  μετανάστες στην Άρτα, Αφγανοί κατά κόρον και Πακιστανοί που ήρθαν για να δουλέψουν στο πορτοκάλι, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος απ’ ότι ήταν προηγούμενες χρονιές και οι οποίοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. «Πλέον ήταν εντοπισμένοι, τώρα δεν είναι εντοπισμένοι, τους βλέπεις να γυρίζουνε παντού σε όλη την πόλη» είπε ο κ. Ντοκομές  ο οποίος χαρακτήρισε εκρηκτικό το πρόβλημα δεδομένου ότι μαζί με τον αριθμό αυτών των μεταναστών αυξάνονται όπως είπε και τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας.
Σε άθλιες συνθήκες
Η επίσημη πολιτεία θα πρέπει να δώσει κάποια λύση διότι, όπως τόνισε ο κ. Ντοκομές «και οι συνθήκες διαβίωσης και εξυπηρέτησης αυτών των ανθρώπων και ιατρικής κάλυψης και ιατρικής παρακολούθησης είναι όλα στον αέρα. 
Οι περισσότεροι κοιμούνται πίσω από τους πορτοκαλαιώνες σε παλιές καλύβες εγκαταλελειμμένες ή χτίζουν πρόχειρα ξυλόσπιτα με νάιλον σκεπασμένα και ζουν κάτω από αθλιότατες συνθήκες. Δεν φαίνονται, είναι πίσω από τους πορτοκαλαιώνες και πιστεύω ότι αν κανένας μπει σε ένα ελικόπτερο και πετάξει ψηλά το θέαμα το οποίο θ’ αντικρίσει από ψηλά θα είναι φοβερό».
Χρειάζεται αντιμετώπιση
Ο κ. Ντοκομές δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο αριθμός των λαθρομεταναστών αυτών οι οποίοι υπάγονται σε ειδική κατηγορία – όπως ξέρετε οι Αφγανοί δεν απελαύνονται – δυστυχώς αυξάνεται. Έχουμε προσαγάγει άτομα τα οποία μας λεν ότι κάποιοι στην Αθήνα τους λεν ότι στην Άρτα υπάρχει δουλειά στο πορτοκάλι με αποτέλεσμα να μπαίνουν στον κόπο και να έρχονται για να βρουν δουλειά. Είναι δεδομένο ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός τους. 
Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει συνολικά να αντιμετωπιστεί από ανώτερα κλιμάκια. Δεν μπορούμε εμείς αυτή τη στιγμή να τους απελάσουμε -οι Αφγανοί δεν απελαύνονται- είναι θέμα γενικότερα κυβερνητικής πολιτικής, υπάρχουν διεργασίες και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα δοθεί κάποια λύση. Αυτή τη στιγμή όμως είναι όντως πρόβλημα το οποίο δυστυχώς φαίνεται στην τοπική κοινωνία διότι είναι πάρα πολλοί και για να μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλό μας σε σχέση με πέρυσι η παραβατικότητα των συγκεκριμένων ανθρώπων έχει αυξηθεί. Δεν είναι πλέον εκείνα τα αθώα άτομα τα οποία τα παίρνανε κάποιοι για δουλειά στο πορτοκάλι και δεν δημιουργούσαν εγκληματικότητα. Τώρα έχουμε συχνά κρούσματα μικροεγκληματικότητας».
Πηγή: Ηχώ της Άρτας

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites