Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

10 Ιανουαρίου 2013

Αποφασίζει το ΣτΕ για την εκτροπή του Αχελώου


Η «μητέρα των μαχών» είναι για τους φορείς της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας η αυριανή εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής που κατέθεσαν οι δεύτεροι -μαζί με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων- κατά της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου
Οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε έναν αγώνα δρόμου, προβάλλοντας η κάθε μια τα δικά της επιχειρήματα, η πρώτη για την αναγκαιότητα του έργου και η δεύτερη για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον. Η εκδίκαση θα πραγματοποιηθεί μετά την πρόσφατη απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που έθεσε το ΣτΕ σχετικά με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.
Θεσσαλοί και Αιτωλοακαρνάνες ερμηνεύουν διαφορετικά τις απαντήσεις αυτές, προβάλλοντας η κάθε πλευρά τα στοιχεία εκείνα που υποστηρίζουν τις δικές τους θέσεις και τον γόρδιο δεσμό θα κληθεί να λύσει η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Εν όψει της εκδίκασης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, συγκάλεσε χθες την Εκτελεστική Γραμματεία της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) υπέρ της εκτροπής και σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το έργο ως περιβαλλοντικό, υψίστης εθνικής σημασίας. «Δεν αντέχει σε καμία λογική η θέση να μη συνεχιστεί το έργο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων και στα υπουργεία Υποδομών και ΠΕΚΑ τις προτάσεις για την ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας, η οποία απειλείται με ερημοποίηση.
Από την άλλη πλευρά, οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και περιβαλλοντικών οργανώσεων, προβάλλουν τα δικά τους επιχειρήματα, υποστηρίζοντας ότι το έργο θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην περιοχή τους. Πρόσφατα, μάλιστα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής κατά της ΔΕΗ, διεκδικώντας αντισταθμιστικά οφέλη από την εκμετάλλευση των υδάτων της Αιτωλοακαρνανίας.
Τα έργα «πάγωσαν» το 2010 με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, εν αναμονή των απαντήσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα 14 προδικαστικά ερωτήματα.
πηγή: ethnos.gr

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites