Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

24 Νοεμβρίου 2011

Τα «παλιοσπόρια»

Στην περιοχή μας κατά τον εορτασμό της Παναγίας την 21η Νοεμβρίου υπάρχει το έθιμο κατά το οποίο βράζουμε τα «παλιοσπόρια».
Αυτό το όνομα το πήρε το έθιμο γιατί είναι ο εορτασμός της Παναγίας της Παλιοσπορίτισσας, τουλάχιστον για την περιοχή μας.
Τα «παλιοσπόρια» είναι ουσιαστικά η σύντμηση των λέξεων "πολλά + σπόρια". Κατά τις παλιότερες εποχές η άνθρωποι έβραζαν μαζί όλα τα όσπρια (σπόρια) τη εποχής όπως ρεβίθια, κουκιά κ.λ.π. για να πάει καλά η χρονιά.
Σιγά, σιγά αυτό άλλαξε και σήμερα οι νοικοκυρές βράζουν σιτάρι και άσπρο καλαμπόκι, τα οποία τρώγονται συνοδευμένα με ζάχαρη και κανέλα.
Ένας άλλος τρόπος είναι το βράσιμο των δημητριακών με ζάχαρη, κανέλα και καρύδια ούτως ώστε να γίνει σαν σούπα.

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites