Στην περιοχή μας κατά τον εορτασμό της Παναγίας την 21η Νοεμβρίου υπάρχει το έθιμο κατά το οποίο βράζουμε τα «παλιοσπόρια».
Αυτό το όνομα το πήρε το έθιμο γιατί είναι ο εορτασμός της Παναγίας της Παλιοσπορίτισσας, τουλάχιστον για την περιοχή μας.
Τα «παλιοσπόρια» είναι ουσιαστικά η σύντμηση των λέξεων "πολλά + σπόρια". Κατά τις παλιότερες εποχές η άνθρωποι έβραζαν μαζί όλα τα όσπρια (σπόρια) τη εποχής όπως ρεβίθια, κουκιά κ.λ.π. για να πάει καλά η χρονιά.
Σιγά, σιγά αυτό άλλαξε και σήμερα οι νοικοκυρές βράζουν σιτάρι και άσπρο καλαμπόκι, τα οποία τρώγονται συνοδευμένα με ζάχαρη και κανέλα.
Ένας άλλος τρόπος είναι το βράσιμο των δημητριακών με ζάχαρη, κανέλα και καρύδια ούτως ώστε να γίνει σαν σούπα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου