Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

25 Σεπτεμβρίου 2011

Αμφισβητούμενα τα οφέλη των ανεμογεννητριών

Προβληματισμένοι οι κάτοικοι στο Μυλοπόταμο - Αισθητική υποβάθμιση του κρητικού τοπίου
Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι του Μυλοποτάμου μετά την έναρξη της λειτουργίας του αιολικού πάρκου στο όρος Κουτσοτρούλης, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και οι αμφισβητήσεις ως προς τα πραγματικά οφέλη από τις ανεμογεννήτριες.
Η νέα εγκατάσταση που ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία της στο Μυλοπόταμο διαθέτει έξι ανεμογεννήτριες των 0,85 MW η καθεμία, με προσδοκώμενη παραγωγή περίπου 9,5 εκατ. kWh ετησίως.
Η επένδυση είναι της Enel Green Power, εταιρείας με ευρεία παρουσία στον ελληνικό κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αιολικά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 172 MW σε Θράκη, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Γράφει η Αθηνά Πετρακάκη

Ήδη ξεκίνησαν σε πανελλαδικό επίπεδο οι φωνές αμφισβήτησης για τα οφέλη που τελικώς θα υπάρχουν από τα αιολικά πάρκα που λόγω των επιδοτούμενων προγραμμάτων φυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια.
Τα ζητήματα που καταρχήν θέτουν οι Μυλοποταμίτες που αντιδρούν, αφορούν κυρίως στη διάνοιξη δρόμου πλάτους περίπου 5 μέτρων που φτάνει στην κορυφή του βουνού αλλά και την αισθητική, καθώς θεωρούν ότι οι  ανεμογεννήτριες δεν ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Τα αιολικά πάρκα, είναι πλέον γεγονός, αφού με τις ευλογίες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και των Περιφερειών δίνονται ανεξέλεγκτα άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, αδιαφορώντας για τις τυχών αντιρρήσεις των δήμων στους οποίους προσφέρεται περίπου 3% επί του ετήσιου τζίρου τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις. Όσο δε, για διαβουλεύσεις και ενημέρωση των κατοίκων, ούτε λόγος, εκείνοι απλά το μαθαίνουν τελευταίοι.
Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο στον Κουτσοτρούλη δεν αμφισβητείται ότι λειτουργεί με όλες τις νόμιμες εγκρίσεις, αλλά το ερώτημα είναι με ποιο σκεπτικό τις πήρε; Πόσο οικολογική μπορεί να είναι η διάνοιξη πεντάμετρων δρόμων που φτάνουν μέχρι τις κορυφογραμμές και πόσο οικολογικοί είναι οι τόνοι του μπετόν που πέφτουν στη βάση της κάθε ανεμογεννήτριας;


Για ασήμαντη ενέργεια κάνει λόγο η οργάνωση GREEN PLANET

Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού σύμφωνα και με την οργάνωση GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη». Μοναδικό κίνητρο για αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις είναι το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής νομοθεσίας.

Μερικές από τις επιπτώσεις
- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
- Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.
- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης.
- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα . Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους, ενώ για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν περίπου 500 κυβικά μέτρα μπετόν.
- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
- Το ζωικό βασίλειο απειλείται, αφού οι ανεμογεννήτριες αποδεδειγμένα σκοτώνουν ετησίως μεγάλο αριθμό άγριων πουλιών. Σημείωση: Οι εναπομείναντες γυπαετοί της Κρήτης είναι 4-6 ζευγάρια τα μοναδικά στα Βαλκάνια
- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites