Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

09 Σεπτεμβρίου 2011

Έκοψαν το «Ενεργειακό Χωριό» της Άρτας!


athamanio artas
Ποιοι παρενέβησαν και μας (δι)έγραψε το Υπουργείο Περιβάλλοντος;
Θα γίνει διαγωνισμός και για άλλες περιοχές της Ηπείρου
Σε μια πρωτοφανή ενέργεια, που δείχνει την, για πολλοστή φορά, απαξίωση των κυβερνήσεων προς την περιοχή μας από τη μεταπολίτευση και μετά, προχώρησε –σύμφωνα με δήλωση της Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη- το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ενώ είχε ενταχθεί κατ’ αποκλειστικότητα η Άρτα σε πιλοτικό πρόγραμμα για «ορεινό ενεργειακό χωριό» υπήρξε υπαναχώρηση και παρότι οι διαδικασίες έφταναν στο τέλος, του Υπουργείο ζητά να υποβληθούν εξ αρχής προτάσεις! «Το υπουργείο πήρε πίσω το πιλοτικό πρόγραμμα, λόγω των πολιτικών πιέσεων που δέχτηκε» υποστήριξε η κ. Καλογιάννη και η Άρτα χάνει την ευκαιρία να υλοποιηθεί στην περιφέρειά της αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα. Μαζί με την Άρτα, χάνει την ευκαιρία και το Αθαμάνιο, που όπως έγινε γνωστό κατά τη συζήτηση στη συνεδρίαση της επιτροπής, -αν και για το όνομα του χωριού, η κ. Καλογιάννη δεν έκανε καμία αναφορά, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε- ήταν το χωριό που είχε επιλεγεί από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος, την Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπόθεση, πάντως έχει και μπόλικο παρασκήνιο, αφού κατά την συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή και για την ανάθεση του έργου «Κατάρτιση υποβολής φακέλου πρότασης για το ορεινό ενεργειακό χωριό», κατά πλειοψηφία, εγκρίθηκε να ανατεθεί στην «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.».
Και τούτο επειδή λόγω της νέας δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να διεκδικήσει την ενεργειακή αυτονομία ενός ηπειρώτικου –πλέον- χωριού με απευθείας ανάθεση της μελέτης με το ποσό των 45.000 ευρώ στην αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος», πράγμα που συνάντησε την αντίδραση συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
kalogiannh tatiana
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη ανακοίνωσε ότι για το Ορεινό Ενεργειακό χωριό, υπήρξε υπαναχώρηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ως προς την επιλογή, κατά προτεραιότητα και πέραν άλλης διαδικασίας, ενός χωριού της Π.Ε. Άρτας σε πιλοτικό πρόγραμμα, καθώς αυτό αποφάσισε την έκδοση ειδικής πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό,  πρόσθεσε,  η Περιφέρεια, όντας σε προχωρημένο στάδιο προεργασίας για τη συγκεκριμένη δράση, θα διεκδικήσει την ένταξη ενός χωριού της Π.Ε. Άρτας, συμμετέχοντας, πέραν των ήδη εμπρόθεσμα κατατεθειμένων τεχνικά άρτιων και ολοκληρωμένων σχετικών στοιχείων και προτάσεων, στην νέα διαδικασία.
Τέλος, δήλωσε τα εξής:
«Είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και διατεθειμένοι να υποστηρίζουμε τη χρηματοδότηση έργων που αναβαθμίζονται αυτά τα ίδια, με την εφαρμογή τους στην Περιφέρεια μας, δεν δικαιούμαστε εμπαιγμούς και δεν ανεχόμαστε διαδικασίες που σχεδιάζονται με στόχευση υφέρποντες αποκλεισμούς.
Αισθανόμαστε υποχρέωση να υπηρετούμε χωρίς εκπτώσεις πολιτική ανάδειξης της υπεραξίας του των φυσικών χαρακτηριστικών και του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας.
Ξεκαθάρισε ότι η επιλογή του προτεινόμενου χωριού θα προκύψει αφού εξασφαλιστούν:
-Η πλήρη τήρηση των προδιαγραφών που θα περιλαμβάνονται στη σχετική πρόσκληση, και
-Η τεκμηρίωση της εξασφάλισης πολλαπλασιαστικών ωφελημάτων για την Περιφέρεια από την εφαρμογή στον συγκεκριμένο χωρικό ιστό».
Τα ερωτήματα πάντως που τίθενται είναι εάν γνωρίζουν στην Κυβέρνηση πως η Άρτα εκπροσωπείται στο Εθνικό Κοινοβούλιο, και δεν είναι –ακόμη- επαρχία των Ιωαννίνων, ή της Κοζάνης.
Επίσης ερωτηματικά υπάρχουν εάν οι τοπικοί μας βουλευτές, μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της περιοχής μας, τα οποία κάθε τόσο είτε απεντάσσονται, είτε καταπατώνται ανερυθρίαστα και βάναυσα από τους υπουργούς και άλλους καρεκλοκένταυρους του κράτους των Αθηνών, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites