Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

24 Αυγούστου 2011

Στην Άρτα πορτοκάλια Τυνησίας!


Στην Άρτα πορτοκάλια Τυνησίας!

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗΤην ώρα που ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ηλίας Κοίλιας, παρουσιάζει με ικανοποίηση το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έκανε και θα προβληθούν τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια της περιοχής μας στην Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα, η παρέμβαση του πρώην νομάρχη Άρτας Γιώργου Παπαβασιλείου, στην ημερίδα για την ανάπτυξη της υπαίθρου στις Πηγές, πρέπει να θεωρείται καταλυτική και να οδηγεί σε έντονο προβληματισμό.
«Όταν ένας νομός διαβρέχεται από δύο ποτάμια, έχει μια μεγάλη αγροτική πεδιάδα και δεν μπορεί να πουλήσει τα πορτοκάλια του και στα Σούπερ Μάρκετ της πόλης βλέπεις πορτοκάλια Τυνησίας, σκόρδα Κίνας, πατάτες Αιγύπτου πώς λοιπόν εμείς θα εμπνεύσουμε τον αγροτικό κόσμο;» είπε ο κ. Παπαβασιλείου και δεν έχει καθόλου άδικο, δείχνοντας το δράμα της εσπεριδοπαραγωγής στην περιοχή μας.
Δυστυχώς είναι η αλήθεια. Την στιγμή που οι πάντες επιθυμούμε, να ανακτήσει το πορτοκάλι της Άρτας, το παλιό του κύρος να βγει στις αγορές του εξωτερικού και να φέρει το πολυπόθητο συνάλλαγμα, εμείς οι ίδιοι υποτιμούμε το τοπικό προϊόν, με τον τρόπο που περιέγραψε ο πρώην νομάρχης, ο οποίος και ως γεωπόνος και επί σειρά ετών πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, κάτι παραπάνω μπορεί να γνωρίζει.
Και είναι απορίας άξιον, πως ο μέσος αρτινός να ανέχεται την επιλογή κάποιων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους, δίπλα σε κτήματα γεμάτα πορτοκάλια, στο εσωτερικό των καταστημάτων αυτών να πωλούνται πορτοκάλια Τυνησίας.
-Δεν μπορεί κάποιος τρόπος θα υπάρχει, έστω και να επιβληθεί η πώληση ΜΟΝΟ πορτοκαλιών της Άρτας, στα σουπερ μάρκετ που λειτουργούν εδώ.
-Δεν μπορεί κάποιος τρόπος θα υπάρχει να επιβληθεί σε αυτούς που εκμεταλλεύονται δημόσιους χώρους, να έχουν ένα μικρό μηχάνημα στα καταστήματά τους και να προωθούν τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
Και η ώρα να μελαγχολήσουμε, όπως συμβαίνει κάθε φορά, που πρέπει να αναλύσουμε την νοοτροπία των τοπικών μας παραγόντων, αλλά και των απλών πολιτών, σε θέματα που έχουν σχέση με την επιβίωση αυτού του τόπου. Παρατηρούμε το φαινόμενο, που το τοπικό μας προϊόν υποτιμάται και δεν αντιδρούμε. Το θεωρούμε φυσιολογική εξέλιξη, οπότε έρχεται η τέλεια υποβάθμιση και η φτώχεια, που κυριαρχεί πλέον στην πεδιάδα.
Όμως τις περισσότερες ευθύνες τις έχουν οι παραγωγοί και οι εκπρόσωποί τους. Δεν μπορεί να βλέπουν να πωλείται σ’ όλα τα σούπερ μάρκετ, που επιβιώνουν με τα χρήματα των αρτινών, πορτοκάλι Τυνησίας και να μην αντιδρούν… Να μην κινητοποιήσουν όλους τους τοπικούς φορείς, να σταματήσει αυτή η κοροϊδία, στους πολίτες μια ολόκληρης περιοχής, με των οποίων τα χρήματα, ζουν και αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις τους.
Κι εκεί που έχουν συνηθίσει στις διαμαρτυρίες, δεν κάνουν μια πρωτότυπη διαμαρτυρία έξω από ένα σούπερ μάρκετ, για να καταδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Όμως η κατάσταση που επικρατεί και η αγωνία που εκφράζεται, τη νοοτροπία και τις επιλογές των εκπροσώπων μας, δείχνει και αν αυτές δεν αλλάξουν, τότε ας περιμένουμε και τα χειρότερα.
Πηγή:  http://www.gnomiartas.gr/asides/item/1495-portokalia

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites