Κόμβοι μέτρησης της ευρυζωνικής μας σύνδεσης υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά η αξιοπιστία τους πολλές φορές τίθεται εν αμφιβόλω.
Η ΕΕΤΤ παρουσιάζει έναν Κόμβο που μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την ευρυζωνική μας σύνδεση. Το έργο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2011, οπότε όλοι οι ενδιαφερόμενοι –φυσικά και οι απλοί καταναλωτές- μπορούν να το δοκιμάσουν και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
Πρόκειται για τον «Κóμβο Μετρήσεων Ευρυζωνικών Χαρακτηριστικών (ΚΟΜΕΧ)” και ειδικότερα το Σύστημα Μετρήσεων Measurement Lab (M-Lab), που αποτελεί έργο διεθνούς συνεργασίας, και την εφαρμογή ΣΑΠΕΣ, που αποτελεί έργο της ΕΕΤΤ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Παράλληλα, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) έχει αναλάβει ρόλο παρόχου πρόσβασης και χωρητικότητας δικτύου, παρέχοντας χωρητικότητα μετρήσεων 2 Gbps και διασύνδεση με όλους τους παρόχους υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης, αφενός μέσω του κόμβου ουδέτερης διασύνδεσης GR-IX, αφετέρου μέσω του διαδικτύου, αξιοποιώντας τα δίκτυα οπτικών ινών που έχει αναπτύξει και λειτουργεί.
Πώς λειτουργεί;
O κάθε χρήστης μπορεί να μπει στο site broadbandtest.eett.gr, για να λάβει σχετικές μετρήσεις που αφορούν στην ποιότητα της σύνδεσής του. Η λήψη των μετρήσεων γίνεται με δύο τρόπους:
- Xωρίς εγγραφή από την πλευρά του χρήστη: Στην περίπτωση αυτή, τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν αποτυπώνονται στο χάρτη που υπάρχει στο site.
- Με εγγραφή του χρήστη: Στην περίπτωση αυτή ζητούνται μόνο το e-mail και η διεύθυνση του χρήστη, χωρίς ονοματεπώνυμο ή άλλα προσωπικά δεδομένα και τα αποτελέσματα των μετρήσεων εμφανίζονται στον ψηφιακό χάρτη.
Στόχοι του ΚΟΜΕΧ
- Καλύτερη ενημέρωση καταναλωτών (ποιοτικά χαρακτηριστικά ευρυζωνικής σύνδεσης, καθυστερήσεις στην πρόσβαση, απόδοσης ασύρματης και ενσύρματης σύνδεσης, διαφοροποίηση σύνδεσης ανάλογα με την ώρα).
- Αποτελεσματικóτερη εποπτεία της αγοράς (επαρκής κάλυψη ευρυζωνικών δικτύων σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, ποιοτικά χαρακτηριστικά ευρυζωνικής σύνδεσης ενός χρήστη που καταγγέλλει τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο).
- Προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού (σε ποιους παρόχους θα μπορούσε να απευθυνθεί ο καταναλωτής σε περίπτωση μετακόμισης).
- Εξυπηρέτηση δημόσιου συμφέροντος (σε ποιες περιοχές παρέχονται ποιοτικές ευρυζωνικές συνδέσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους φορείς δημόσιου συμφέροντος).
Πηγή: neo2.gr
Διαβάστε περισσότερα: http://www.greek-radar.gr/pragmatiki-metrisi-tis-evrizonikis-sas-sindesis/#ixzz1TrSG5n8v
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου