Ημερίδα με θέμα «Η Γεωλογική έρευνα ως μοχλός ανάπτυξης της Ηπείρου» διοργανώθηκε χθες στα γραφεία του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ στα Γιάννινα, από την ελληνική Γεωλογική Εταιρία και την Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου του ΙΓΜΕ σε μια χρονική στιγμή όμως που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής και των γενικότερων περικοπών και συγχωνεύσεων φορέων την κατάργηση του Ινστιτούτου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν την επιστήμη της γεωλογίας και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν άξονες για την ανάπτυξη και όχι μόνο, της περιοχής.
Μερικά απ' αυτά αφορούσαν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, κοιτάσματα των οποίων έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, την χρήση των γεωθερμικών αποθεμάτων σε Άρτα και Κόνιτσα για την γεωργική ανάπτυξη των περιοχών, την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού κι άλλα.
Ο διευθυντής της τοπικής Μονάδας του Ινστιτούτου, Ευάγγελος Νικολάου, στην ομιλία του χαρακτήρισε την Ηπείρου ως το πλουσιότερο υδάτινο διαμέρισμα της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα υπόγεια νερά που διαθέτει αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες δύο πόλεων της τάξης των Αθηνών, προσθέτοντας πως η πλούσια μεταλλικότητα τους μπορεί, αν αξιοποιηθούν σωστά, να τα κάνει ανάρπαστα στο εξωτερικό, όπου η ζήτηση είναι τεράστια.
Ταυτόχρονα όμως δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ΙΓΜΕ, λέγοντας πως μια τέτοια απόφαση σίγουρα δεν είναι λογική τη στιγμή που ακόμα και από επίσημα κυβερνητικά χείλη έχει ακουστεί πολλές φορές ότι μια διέξοδος από την κρίση μπορεί να είναι και η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.
«Ελπίζω ότι τα ώτα των κυβερνώντων είναι ευήκοα κι έτσι θα καταλάβουν το λάθος της απόφασής τους και θα την ανακαλέσουν», είπε ο κ. Νικολάου.
Από την πλευρά της και η Ελεονώρα Χάγιου, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΙΓΜΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει στοχοποιήση το Ινστιτούτου το οποίο θεώρει ως ένα βάρος, αντί για εργαλείο ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για Διεθνή πρωτοτυπία, σε περίπτωση που τελικά καταργηθεί το ΙΓΜΕ, να μην έχει μια χώρα ανεξάρτητο φορέα για θέματα γεωλογίας.
Τέλος ζήτησε από τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια και του Δήμους, να σταθούν στο πλευρό του ΙΓΜΕ οι εργαζόμενοι του οποίου την Δευτέρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΚΑ.
Πηγή: http://www.neoiagones.gr