Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

22 Ιουνίου 2011

Στο Διαδίκτυο η Εθνική Βιβλιοθήκη

Στόχος «κάθε νέος να την έχει σε ένα “φλασάκι”»«Ηλεκτρονική» θα γίνει και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται και ηλεκτρονική μονάδα διασύνδεσης όλων των Βιβλιοθηκών της χώρας σε ένα Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Βιβλιοθηκών. Το τιτάνιο έργο της ψηφιοποίησης των θησαυρών της Εθνικής Βιβλιοθήκης ώστε να έρθει σε επαφή με την νέα γενιά, θα αναλάβει το νέο εφορευτικό συμβούλιο της, το οποίο είχε σήμερα συνάντηση με την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.
Στόχος είναι, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου, «να μπορεί κάθε μαθητής και κάθε νέος να έχει την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα "φλασάκι"».


Νέος πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα είναι ο κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην σημερινή συνάντηση, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Εθνική Βιβλιοθήκη με «τη μετατροπή της σε εργαλείο γνώσης και πληροφορίας για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και του νέου σχολείου, των ακαδημαϊκών και ανεξάρτητων ερευνητών, του συνόλου των πολιτών και ιδιαιτέρως της νέας γενιάς, μέσα από το διαδίκτυο και την ανοιχτή πρόσβαση».

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου η κυρία Διαμαντοπούλου έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις:

- Την ψηφιοποίηση όλου του υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης
- Τη δημιουργία κατάλληλης ψηφιακής υποδομής για τη συλλογή και διατήρηση του ψηφιακού περιεχομένου που παράγεται στη χώρα μας,
- Τη δημιουργία Ενιαίου Εθνικού Καταλόγου και «έξυπνης» μηχανής αναζήτησης του υλικού και
- Την κατασκευή Ηλεκτρονικής Μονάδας Διασύνδεσης όλων των Βιβλιοθηκών της χώρας προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Βιβλιοθηκών.

«Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι ο εθνικός θησαυροφύλακας του μοναδικού πνευματικού πλούτου της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι είναι επίσης σε εξέλιξη η κτιριακή ανασυγκρότηση της από το Ίδρυμα Νιάρχου.

«Δεχτήκαμε την πρόκληση να αναλάβουμε τη διοίκηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης - της καρδιάς του παρελθόντος και του μέλλοντος του πνεύματος - με μεγάλο ενθουσιασμό και δύναμη για να προχωρήσουμε στην εποχή της ψηφιοποίησης και της συνένωσης των βιβλιοθηκών» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μουτσόπουλος.

«Θεωρώ ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι κρίσιμα, καθώς θα δημιουργηθεί η νέα Βιβλιοθήκη στο Φάληρο και θα αναδομηθεί η παλιά Βιβλιοθήκη, που είναι το κόσμημα των Αθηνών».

Πηγή: http://thesprotia-news.blogspot.com

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites