Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

05 Ιουνίου 2011

Ένα Σάββατο στο Αυλάκι…

Η χθεσινή ημέρα ήταν ξεχωριστή για τον Ορεινό Βάλτο. Οι ντόπιοι θα τη θυμούνται για καιρό. Δεν είναι άλλωστε συνηθισμένοι να τους επισκέπτονται πολυπληθή κλιμάκια πολιτικών.
Οι δύο ευρωβουλευτές Σταυρακάκης και Σπύρος Διαννέλης , οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος συνέχισαν την περιοδεία που ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Τριχωνίδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής δεν συνέχισε, επέστρεψε Αθήνα και άδικα των περίμεναν οι Βαλτινοί.
Το κλιμάκιο συνοδευόμενο από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα και σχεδόν σύσσωμη την περιφερειακή αρχή ακολούθησε πιστά το πρόγραμμα. Συναντήθηκαν στο Περδικάκι με τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση. Στο Περδικάκι εξάλλου παρακολούθησαν και τα προστατευόμενα άγρια άλογα του Παναγιώτη Καπούλα να περνούν από μπροστά τους. Όχι όλοι πάντως, κάποιοι έχασαν το θέαμα καθώς επισκέφθηκαν το νεοαναγειρόμενο Πνευματικό Κέντρο του χωριού. Στα Βρουβιανά επισκέφθηκαν την Τυροκομική Μονάδα «Ματσιούλας».
Επίκεντρο της σαββατιάτικης επίσκεψης ήταν το Αυλάκι. Καταρχάς το υδροηλεκτρικό έργο «ΔΑΦΝΟΖΩΝΑΡΑ-ΣΑΝΙΔΙ» 8.5 MW στο Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας. Έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Έργο της Τέρνα Ενεργειακής που έχει δώσει θέσεις εργασίας στην περιοχή και έχει τονώσει την τοπική οικονομία. Στο φράγμα που είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης το κλιμάκιο ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε από τους υπευθύνους της εταιρείας.
Εν συνεχεία στην κεντρική πλατεία Αυλακίου (έργο και αυτή της Τέρνα) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα «Η ανάπτυξη της Υπαίθρου». Το πρόγραμμα ανέφερε πως θα συμμετείχαν φορείς των τεσσάρων όμορων (στο λεγόμενο «τετραεθνές» σημείο) περιφερειών , Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Στην πργαματικότητα εκεί ήταν οι εκπρόσωποι μόνο της Δυτικής Ελλάδας. Ελάχιστοι παράγοντες από τις άλλες Περιφέρειες καθώς σε αυτές αρκετόι είδαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση χαρακτηριστικά «πράσινης φιέστας». Χαρακτηριστικό ότι απουσίασε ακόμη και ο δήμαρχος Αγράφων της Ευρυτανίας, δήμος που ουσιαστικά αποτελεί ίδια γεωγραφική ενότητα με τον ορεινό Βάλτο.
Η εκδήλωση πάντως έγινε, και την συντόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Το σκηνικό στην πλατεία του χωριού παρέπεμπε στην εκπομπή «Κυριακή στο χωριό». Ένα πάνελ να συζητά και οι κάτοικοι της περιοχής να ακούνε απολαμβάνοντας παράλληλα το γεύμα- προσφορά της εταιρείας.
Οι ομιλούντες (τα μέλη του κλιμακίου, ο δήμαρχος Αγρινίου Π.Μοσχολιός, ο πρώην δήμαρχος Ινάχου Θ.Τορουνίδης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θ. Κουτσουπιάς αλλά και πολλοί από το ακροατήριο) κατέθεσαν ενδιαφέρουσες απόψεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου, τη συγκεκριμένη περιοχή, τον αγροτικό τομέα.
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης μάλιστα πρότεινε ξανά τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για τον Αχελώο, ασχέτως αν πλέον το κράτος το μόνο που κάνει είναι να καταργεί φορείς… Και ασχέτως αν ποτέ ο νομός δεν έκανε εμπεριστατωμένο διάλογο για τη διαχείριση του Αχελώου και των υδάτινων πόρων και ποτέ δεν έλαβε χώρα το σχετικό συνέδριο της ΤΕΔΚ το οποίο ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο παρελθόν…
O διάλογος στην πλατεία του Αυλακίου  είχε ενδιαφέρον, όπως και η επίσκεψη του κλιμακίου που ικανοποίησε σε γενικές γραμμές τους ντόπιους που ήταν άριστοι οικοδεσπότες. Το θέμα όμως είναι ότι τι θα κερδίσει ο Ορεινός Βάλτος από αυτή την επίσκεψη. Γιατί οι διαπιστώσεις, οι αναλύσεις ο εντοπισμός των προβλημάτων είναι το εύκολο έργο. Το δύσκολο είναι τα λόγια να γίνουν πράξεις.
Όταν για παράδειγμα στο μέλλον ένα αντίστοιχο κλιμάκιο επισκεφθεί τον συγκεκριμένο ορεινό όγκο δεν θα πρέπει για άλλη μία φορά να υποσχεθεί πως κάποια στιγμή ο κάμπος των Βρουβιανών θα αποκτήσει άρδευση. Θα πρέπει να έχει προχωρήσει τις διαδικασίες. Αυτές που δεν προχώρησαν όλα τα επόμενα χρόνια οι υπεύθυνοι της αυτοδιοίκησης. Αυτοί που δεν ενέταξαν το έργο ούτε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Γιατί τα χωριά, ο πρωτογενής τομέας, έχουν ανάγκη από στήριξη. Όχι μόνο από… καλές προτάσεις.







Τα άγρια άλογα του Αυλακίου
Δείτε VIDEO από την δεύτερη μέρα της επίσκεψης των ευρωβουλευτων-Υφυπουργών στον νομό Αιτωλ/νίας και τον ορεινό Βάλτο.

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites