Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

10 Απριλίου 2011

ΠΟΙΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΘΑ “ΠΡΑΣΙΝΙΣΕΙ”;

Το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην Νομαρχίας) θα γίνει «πράσινο», όπως «πράσινο» θα γίνει και ένα χωριό της Άρτας. Τα δύο αυτά έργα θα χρηματοδοτηθούν από δράση εξοικονόμησης ενέργειας του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Η πρόταση για το διοικητήριο της Περιφέρειας περιλαμβάνεται ανάμεσα στα πέντε συνολικά δημόσια κτίρια που εντάχθηκαν στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου, ενώ το ορεινό χωριό της  Άρτας είναι το πρώτο που ανακοίνωσε ήδη για ένταξη  η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ποιο χωριό θα είναι αυτό που θα λειτουργεί με ενεργειακή αυτονομία. Το τυχερό χωριό θα προκύψει μετά από μελέτη και διαβούλευση που θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου γνωστοποιεί ότι η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη μετέφερε το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλα τα επίπεδα: σε κτίρια, χωριά, οροφές κ.λπ. στον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Ματθαίο Σανταμούρη. Αναφέρεται δε ότι η ένταξη των δύο έργων στο πρόγραμμα του υπουργείου έγινε μετά από πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου. «Η περιφερειακή αρχή έχει διακηρύξει κατ’ επανάληψη ότι πρώτο μέλημα της έχει την προστασία του περιβάλλοντος. Πολύτιμη παράμετρος αποτελεί αναμφισβήτητα η προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Και στον τομέα αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι παρούσα, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτική πηγή» επισημαίνει με δήλωσή της η κ. Καλογιάννη.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος από την πλευρά του προσπαθεί μέσω του ΕΣΠΑ να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει «εστία καινοτομίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στους τομείς των υλικών και της εξοικονόμησης ενέργειας» όπως έχει δηλώσει η κ. Μπιρμπίλη. Προς την κατεύθυνση αυτή, υλοποιεί πιλοτικές δράσεις που περιλαμβάνουν το «πράσινο» νησί –ήδη έχουν ανακοινωθεί ο Άη-Στράτης και οι Λειψοί- και το «πράσινο» χωριό –έχει ανακοινωθεί μόνο χωριό της Άρτας- και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε στρατόπεδα, γειτονιές, μουσεία, δημόσια κτίρια, σχολεία.

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites