Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

04 Απριλίου 2011

Η καταβολή αμοιβής (εξετάστρων), στα Κέντρα Υγείας της χώρας, από ασθενείς ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, είναι παράνομη και παράτυπη

ΠΡΟΣ: Το Δήμαρχο Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, κ. Δημήτρη Γαλλίκα

Κύριε Δήμαρχε,
σας πληροφορώ ότι η καταβολή αμοιβής (εξετάστρων),  στα Κέντρα Υγείας της χώρας,  από ασθενείς ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, είναι παράνομη και παράτυπη.  Προέκυψε δε από παρερμηνεία της υπάρχουσας νομοθεσίας. 

Ιστορικό
Το Φεβρουάριο πηγαίνοντας για δυο βδομάδες στην Καλεντίνη,  άκουσα ότι στα Κέντρα Υγείας του Νομού μας να συμβαίνουν πρωτόγνωρα γεγονότα.  Άμεσα πήρα τις απαραίτητες πληροφορίες και στο ιστολόγιό μας «ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗ»,  έγραψα ένα άρθροhttp://anokalentini.blogspot.com/2011/03/blog-post_2102.html που κατέληγε: « ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ !
ΑΙΣΧΟΣ, ΑΙΣΧΟΣ και πάλι ΑΙΣΧΟΣ στο Υπουργό ΥΓΕΙΑΣ !!!   
Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση την «πάπια έκανε» !!! » .

Περίεργο μου φάνηκε  το ότι  οι αναγνώστες δεν έγραψαν σχόλια.
Μόνο ο  Σπύρος (δεν έγραψε το επίθετό του) είπε...
"Περήφανα νειάτα τιμημένα γηρατειά" , ή μάλλον ......υπερτιμημένα γηρατειά.    23 Φεβρουαρίου 2011 11:08 π.μ.
 Προφανώς οι άλλοι αναγνώστες το θεώρησαν εφικτό ο ογδοντάρης γέρος των Αγράφων με τη Σύνταξη των 345 ευρώ το μήνα,  μπορεί να συντηρηθεί και του περισσεύουν χρήματα να πάει στην Καλεντίνη και να πληρώσει ένα τάλιρο για να γράαλληλοσυγκρουόμενων απόψεων. 
 Ενδεικτικά:
 Στο Κέντρο Υγείας Βάμου  τηλ. 28253 40402,  για ιατρική εξέταση ο ασθενής  πληρώνει 5 ευρώ. Για γράψιμο φαρμάκων δεν καταβάλλει  χρήματα.  Για πολλές εξετάσεις π.χ. γενική αίματος, ούρων, χοληστερίνες κλπ εισπράττεται ένα μόνο τάλιρο. 

Στη Δημητσάνα τηλ.  27950 31401,   Μόνο για το γράψιμο φάρμακων χρόνιας πάθησης δεν εισπράττεται τάλιρο.  Σ όλες τις άλλες περιπτώσεις ο ασθενής πληρώνει τάλιρα. Πληρώνει 5 ευρώ για το γράψιμο φαρμάκων μη χρόνιας πάθησης,  5 ευρώ για ιατρικές εξετάσεις και 5 ευρώ για επίσκεψη.  

Στα περισσότερα Κέντρα Υγείας εισπράττονται σε όλες τις περιπτώσεις τάλιρα και πολλά μάλιστα,  εξαιρούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Το αλαλούμ της διαφορετικής ερμηνείας του ίδιου νόμου από περιοχή σε περιοχή,  με ώθησε να συνεχίσω την έρευνα σε βάθος. Απευθύνθηκα στο Υπουργείο, στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά οι διαφορετικές ερμηνείες με μπέρδευαν περισσότερο.
Είναι πασίγνωστο ότι η κρατική μηχανή νοσεί βαριά. Όλοι οι ξερόλες αρμόδιοι, ρητορεύοντας,  μου απαντούσαν φιλοσοφικά.  Όταν ζητούσα το νόμο, την Υπουργική Απόφαση  ή την ερμηνευτική εγκύκλιο,  με στραβοκοίταζαν υπεκφεύγοντας.   
Εγώ δεν το βάζω κάτω,  ξέρω πολύ καλά ότι μέσα στην κρατική μηχανή επιπλέουν οι φελλοί, οι αδιάφοροι, οι κόλακες, οι «κόπροι», αλλά μέσα σ αυτούς υπάρχουν κάπου - κάπου και διαμάντια. Μέσα στο βούρκο της Κρατικής μηχανής ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και  Στελέχη ή Αφανείς Υπάλληλοι,  εξαίρετου ήθους, εργατικοί, μεθοδικοί, και με Άριστη γνώση του αντικειμένου τους.  Τη μέρα της Πρωταπριλιάς συνάντησα το «διαμάντι»  που έψαχνα. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω ούτε το όνομα ούτε την Υπηρεσία που υπηρετεί.

Αποδεικτικά στοιχεία

1

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, ΑΘΗΝΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1991, ΑΡΙΘ.ΦΥΛΟΥ 514   σελ. 4363

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ  ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Έχοντες υπόψη: ……………
Αποφασίζουμε:
1.Οι προσερχόμενοι στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσηλ. Ιδρυμάτων ασθενείς για εξέταση καταβάλουν 1000 δρχ. ως αμοιβή εξετάστρων η οποία προκειμένου για ασφαλισμένους  βαρύνει τον οικείο ασφαλιστικό φορέα.
2.Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύναμοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθένειας, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς.
3.Η παρούσα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
……………………………………………………………..


2

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αθήνα 11/9/2002
Αριθ. Πρωτ. : 88618
ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
ΘΕΜΑ : Καθορισμός  αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ , ΕΜΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ,  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΝΩΝ,  ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ


         ..................................................................................

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1.Όλοι οι προσερχόμενοι στα Κέντα Υγείας ………………  καταβάλουν ως αμοιβή εξετάστρων το ποσό των τριών (3) euro.

2. Οι ως άνω προσερχόμενοι ασθενείς………… 

3. Στην περίπτωση που οι ασθενείς είναι ασφαλισμένοι βαρύνεται ο ασφαλιστικός τους φορέας  ………………………….
Εξαιρούνται της καταβολής οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι κάτοχοι του βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι κάτω των 18 ετών και οι άνω των 70 ετών,  ……………………….

(Παράγραφος 4 δεν υπάρχει)
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

(ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ)
…………………………………………………………..


3


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα 20/09/2010
Αρ. πρωτ. 114759
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με αμοιβή (εξέταστρο) στα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τα Κέντρα Υγείας»

Έχοντας υπόψη: 
1.σχετικές με ……………………………..
2.τις κοινές Υπουργικές αποφάσεις……………,  …………….., 88618/11-09-2002,
3.τα υπ αριθμ. ………………………………….

Αναφορικά με την εφαρμογή όλων των ανωτέρω, σαςδιευκρινίζουμε τα εξής:
Α. Όλοι οι προσερχόμενοι για εξέταση στα τακτικά πρωινά ιατρεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. καθώς και στα ιατρεία των Κέντρων Υγείας καταβάλουν αμοιβή (εξετάστρου), τριών Ευρώ (3 e)
Εξαιρούνται της καταβολής της αμοιβής (εξετάστρου) των τριών Ευρώ (3 e):   
1.οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και όσοι διαθέτουν βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας ……
………………………
2…………………………..
3. Επιπλέον και μόνο στα Κέντρα εξαιρούνται :
α. οι ανασφάλιστοι έλληνες πολίτες κάτω των 18 και άνω των 70 ετών, που προσέρχονται μόνο στα Κέντρα Υγείας με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ……………………..
εδώ έγινε η παρερμηνεία  

  ΦΕΚ  2080/Β/2010
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ
Αθήνα 29/12/2010
Αρ. πρωτ. 165114

ΘΕΜΑ: «Καθορισμός αμοιβής εξετάστρων των προσερχομένων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα στα Κέντρα Υγείας»


ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΗΣΩΝ &  ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ   


   ................................................................................................      ....................

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1.Η παρ. 1 της αριθμ. Α3γ/οικ./7829Φ.15/1991 (ΦΕΚ 514/Β) κοινής …….  αντικαθίσταται   ως ακολούθως: 
"Οι προσερχόμενοι στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ασθενείς για εξέταση καταβάλλουν από 1.1.2011, 5 ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων."


 2. Η παρ. 2 της αριθμ. Α3γ/οικ./7829Φ.15/1991 (ΦΕΚ 514/Β κοινής ………. ……..  αντικαθίσταται: ως ακολούθως: 
"Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς."

(Παρατήρηση Kώστα Παππά : Συνεπεία αντικατάστασης της ανωτέρω παραγράφου  2 οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, δεν εξαιρούνται της καταβολής εξετάστρου στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.  ΕΠΟΜΕΝΩΣ στα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΡΟ. )

3. Η παρ.1 της αριθ. Υ3Α/ΓΠ ιοκ. 88618/11-9-2002 κοινής Υπουργικής Απόφασης «καθορισμός αμοιβής στα Κέντρα Υγείαςγια παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες» αντικαθίσταται ως ακολούθως:

  «Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας για εξέταση καταβάλλουν από 1-1-2011,  5 ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων, εξαιρουμένων όσων προσέρχονται μόνο για περιοδική σταθερή συνταγογράφηση εξαιτίας χρόνιου νοσήματος »

Η αριθμ. Υ4α/οικ 1561221/2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2024/Β/2010 ανακαλείται στο σύνολό της.

Η απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  

Παρατήρηση Κώστα Παππά: Η παρ. 1 αναφέρεται  μόνο στον καθορισμό της αμοιβής, δεν αναφέρεται στις εξαιρέσεις. ΑΠΛΑ  Όσοι δεν εξαιρούνται της καταβολής εξετάστρου, από 1-1-2011 αντί τριών θα πληρώνουν πέντε  ευρώ. 
Οι εξαιρέσεις είναι στην παρ. 3 που δεν αντικαταστάθηκε.ΕΠΟΜΕΝΩΣ     &     Ε  Π  Ε  Ι  Δ  Η
Μέχρι σήμερα, καμία Υπουργική απόφαση δεν τροποποίησε, δεν αντικατέστησε και δεν κατήργησε την παρ. 3   της  88618/11-9-2002 κοινής Υπουργικής Απόφασης,  οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας συνεχίζουν να 
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΡΟΥ

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ :   
Η Υπουργική Απόφαση  Αριθ. Πρωτ.  88618 / 11-09-2002  μετά την τροποποίηση (Αρ. πτωτ. 165114 /29-12-2010) διαμορφώθηκε ως εξής  

(Ισχύει από 1-1-2011)  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                 Αθήνα 11/9/2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ                               Αριθ. Πρωτ. : 88618
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
…………………………
…………………..

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
ΘΕΜΑ : Καθορισμός  αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ , ΕΜΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ,  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΝΩΝ,  ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Έχοντες υπ όψη:
………………………………..
………………………………….
……………..

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Η παλαιά παράγραφος έγραφε: 
1.Όλοι οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας όπως αυτά προσδιορίζονται από το Ν. 2889/2001 (ΦΕΚ 37Α΄ /2.3.2001) "Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις",  καταβάλλουν ως αμοιβή  εξετάστρων το ποσό των τριών (3) euro.


 H ΝΕΑ παράγραφος γράφει :
1.Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας για εξέταση καταβάλλουν από 1-1-2011, 5 ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων, εξαιρουμένων όσων προσέρχονται μόνο για περιοδική σταθερή συνταγογράφηση  εξαιτίας χρόνιου νοσήματος.

Οι παραγραφοι 2 και 3 δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ και επομένως ισχύουν μέχρι σήμερα
2. Οι ως άνω προσερχόμενοι ασθενείς για εργαστηριακές εξετάσεις, μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, ειδικές θεραπείες και λοιπές ιατρικές πράξεις διενεργούμενες από αυτά, καταβάλλουν ποσά από την Α΄ στήλη του εκάστοτε ισχύοντος διατάγματος «Περί κανονισμού αμοιβής ιατρικών επισκέψεων και πράξεων»

3. Στην περίπτωση που οι ασθενείς είναι ασφαλισμένοι βαρύνεται ο ασφαλιστικός τους φορέας τηρουμένων των διατάξεων των κανονισμών τους «περί παροχής ιατρικής περίθαλψης» . Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί συνάπτουν συμβάσεις με τα Πε.Σ.Υ. ή τα νοσοκομεία στα οποία υπάγονται τα Κέντρα Υγείας ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες, εφόσον από τον κανονισμό ορίζεται ότι για την καταβολή δαπανών σε φορείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι απαραίτητη η σύναψη σύμβασης τη σχετική σύμβαση καθορίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η διαδικασία απόδοσης των δαπανών.

Εξαιρούνται της καταβολής οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι κάτοχοι του βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι κάτω των 18 ετών και οι άνω των 70 ετών,  ……………………….
……………………………………………….

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

  


 

Τέλος,  Υποθέτω ότι η παρερμηνεία έγινε επειδή τα Κέντρα Υγείας είναι Παραρτήματα των Νοσοκομείων.  Αλλά η παρερμηνεία και πάλι δεν δικαιολογείται επειδή,  άλλες διατάξεις των Υπουργικών αποφάσεων καθορίζουν τις εξαιρέσεις ασφαλισμένων ή ανασφάλιστων στα Νοσοκομεία και άλλες διατάξεις, άλλης Υπουργικής απόφασης καθορίζει τις εξαιρέσεις στα Κέντρα Υγείας της Χώρας.


 


Κώστας Α.Παππάς συνταξιούχος και Μαρία Παππά Φοιτήτρια κοινωνιολογίας


Αφορά τα Νοσοκομεία 

Αφορά μόνο τα Κέντρα Υγείας


facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites