Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

05 Αυγούστου 2010

Γιορτές «ΣΕΛΤΣΟΥ 2010» από 7 έως 23 Αυγούστου


Ο Δήμαρχος Μιχάλης Γκούζιας και το Δημοτικό Συμβούλιο Τετραφυλίας διοργανώνουν τις εκδηλώσεις «ΣΕΛΤΣΟΣ 2010» που θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 7 έως και την Δευτέρα 23 Αυγούστου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 7 Αυγούστου
20:00: Εκδήλωση - συζήτηση στο Δ.Δ. Καστανιάς, με θέματα: "Παχυσαρκία - Σακχαρώδης διαβήτης", Κραββαρίτη Μαρία – Ενδοκρινολόγος. "Μελιταίος Πυρετός", Μαρέτης Σωτήρης - Παθολόγος, Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Ν. Άρτας. "Οστεοπόρωση, μια ύπουλη νόσος", Τυμπανίδου Μαρία - Ρευματολόγος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ν. Άρτας. Συντονίζει ο Β. Koίλιας καρδιολόγος.

Δευτέρα 9 Αυγούστου
20:30: Θεατρική παράσταση: «Απίστευτα Ζευγάρια» πέντε (5) μονόπρακτες κωμωδίες ελλήνων και ξένων συγγραφέων σε σκηνοθεσία Αριστείδη Λαυρέντζου από τη θεατρική ομάδα Μηλιανών στο Δ.Δ. Αστροχωρίου.

Τρίτη 10 Αυγούστου
20:00: Θεατρική παράσταση: «Απίστευτα Ζευγάρια» στο Δ.Δ. Ελάτης

Παρασκευή 20 Αυγούστου
20:00: Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Βασιλιάς των Ηπειρωτών Πύρρος», με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Λεκάκη, Συγγραφέα - Λαογράφο και Δημοσιογράφο στο Μοναστήρι της Παναγίας στο Δ.Δ. Μεγαλόχαρης. Προλογίζει ο Γρηγόρης Νικηφ. Κοσσυβάκης, Δικηγόρος – Συγγραφέας

Κυριακή 22 Αυγούστου
19:30: Αγώνας Θυσίας «Σέλτσος 2010» - Ανώμαλος Δρόμος, 20:30: Βράβευση αθλητών δρόμου θυσίας «Σέλτσος 2010», 21:00: Θεατρική παράσταση «Απίστευτα ζευγάρια», 22:30: Λαμπαδηδρομία από μαθητές των σχολείων του Δήμου.

Δευτέρα 23 Αυγούστου
07:45: Θεία Λειτουργία, 09:30: Άφιξη επισήμων, 10:00 Επιμνημόσυνη δέηση, 10:15: Κατάθεση στεφάνων, 10:30: Εθνικός ύμνος, 10:35: Ομιλία Δημάρχου, 10:40: Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Κώστα Κωσταβασίλη, Φιλόλογο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 10:55: «Σουλιώτισσες» από τον χοροχώρο (Μελίνα Τάτση, Σωτήρη Σαρλής), 12:15: Ημερίδα για την αναστήλωση της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου.
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας

Ιστορικά στοιχεία
Στην ανακοίνωση – κάλεσμα του Δήμου για την Μάχη του Σέλτσου αναφέρονται τα εξής: «Η Μονή Σέλτσου οφείλει τη φήμη της στην ιστορική μάχη που έγινε στην περιοχή της τον Απρίλιο του 1804 μεταξύ των στρατευμάτων του Αλή Πασά και των Σουλιωτών και στον ηρωισμό και την αυτοθυσία των τελευταίων, οι οποίοι όπως και στο Ζάλογγο, προτίμησαν το θάνατο και το γκρέμισμα στον Αχελώο από την
αιχμαλωσία και την ατίμωση.
Όπως είναι γνωστό, μετά την παράδοση του Σουλίου στον Αλή Πασά με τη συνθήκη στις 12 Δεκεμβρίου του 1803 οι Σουλιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν κατά τμήματα το Σούλι. Ένα τμήμα υπό την αρχηγία του Κίτσου και Νότη Μπότσαρη με 1148 Σουλιώτες άνδρες και γυναίκες περί τα τέλη Δεκέμβρη 1803, έφθασε στην περιοχή της Μονής Σέλτσου όπου αποφάσισαν να εγκατασταθούν επειδή είδαν ότι ήταν φυσικά οχυρή. Στις 12 Γενάρη του 1804 οι οχυρωμένοι στη Μονή Σουλιώτες περικυκλώθηκαν από 800 Τουρκαρβανίτες. Στις 15 Γενάρη έγινε η πρώτη επίθεση των Τουρκαλβανών, η οποία αποκρούσθηκε από τους οχυρωμένους Σουλιώτες με σοβαρές απώλειες των Τουρκαλβανών.

Ολόκληρο το χειμώνα οι Σουλιώτες έμειναν στενά αποκλεισμένοι στο μοναστήρι. Στις 20 Απριλίου ο Αλή Πασάς στέλνει νέες ενισχύσεις περίπου 5000 τουρκαλβανούς και παραγγέλλει στους στρατηγούς του να ξεπαστρέψουν μια «φούχτα κατσικοκλέφτες» όπως τους αποκαλούσε.

Την επόμενη μέρα 21 Απρίλη 1804 μετά από τρίμηνη πολιορκία και προδοσία του Γιώργου Κύργιου οι 5.000 περίπου Τουρκαλβανοί εξουδετέρωσαν την αντίσταση του φυλακίου «Προφήτης Ηλίας» και εισέβαλαν στο χώρο του μοναστηρίου. Στη φονική και άνιση μάχη που επακολούθησε και γενικεύτηκε με την προσθήκη και άλλων Τουρκαλβανών, άλλοι Σουλιώτες σκοτώθηκαν, άλλοι αιχμαλωτίστηκαν - όπως ο Νότης Μπότσαρης, η γυναίκα του Χριστίνα και τα παιδιά του Κίτσου Μπότσαρη Κώστας, Δέσποινα και Αγγελική - και άλλοι, κυρίως γυναικόπαιδα (κατά το ιστορικό, 250 γυναικόπαιδα) για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών γκρεμίσθηκαν σε βάραθρο 300 μέτρων, αφήνοντας τα κορμιά τους στον Ασπροπόταμο αναδεικνύοντας έτσι το μοναστήρι του ΣΕΛΤΣΟΥ σε νέο ΖΑΛΟΓΓΟ.

Σ' αυτούς που προτίμησαν να πνιγούν παρά να αιχμαλωτιστούν ήταν και η όμορφη 19χρονη Λένη Μπότσαρη, κόρη του Κίτσου, για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία της οποίας γράφτηκαν πολλά δημοτικά τραγούδια. Ο Κίτσος Μπότσαρης με το γιο του Μάρκο πολέμησαν τον εχθρό, γλύτωσαν σε μια σπηλιά κρυμμένοι - γνωστή στην περιοχή ως «η σπηλιά του Κίτσου Μπότσαρη» και μετά πολλές περιπέτειες έφθασαν στην Πάργα όπου βρισκόταν και οι άλλοι Σουλιώτες με το Φώτη Τζαβέλλα».

Τοπογραφία – Θρησκευτική Φυσιογνωμία της Ι.Μ. Σέλτσου
Για την τοπογραφία, την θρησκευτική φυσιογνωμία, την χρονολογία κτήσεως και τους κτήτορες της Ιεράς Μονής Σέλτσου αναφέρονται τα εξής: «Στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος Πηγών του Δήμου Τετραφυλίας και στην περιοχή που ο ποταμός Αχελώος ή Ασπροπόταμος χωρίζει τον νομό Άρτας από τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, απέναντι από το χωριό Πετρωτό (παλιά Λιάσκοβο), πάνω από την απόκρημνη δεξιά όχθη του ποταμού (ράχη Φράξος) είναι χτισμένο το ιστορικό μοναστήριτου Σέλτσου ή Σέλτζου ή της Παναγίας της Σελτσιώτισσας, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η Μονή γιόρταζε και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού πάνω από το υπέρθυρο της θύρας που οδηγεί από τον κυρίως ναό στο νάρθηκα, η ανέγερση και ιστόρηση του ναού πραγματοποιήθηκαν το έτος 1697 με συνδρομή και έξοδα των ιερομόναχων Ρηγηίνου, Βαρθολομαίου, Ζαχαρίου Αλεξίου και των καπεταναίων Νίκου και Αποστόλη. Οι τοιχογραφίες του ναού έγιναν από τον Αρτινό ιερέα Νικόλαο με τα τέκνα του».
Πηγή: Ηχώ της Άρτας

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites