Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

21 Φεβρουαρίου 2008

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ (ΣΚΟΥΛΗΚΑΡΙΑ ΑΡΤΑΣ)


Ο εκ Ραδοβυζίων Γεώργιος Καραϊσκάκης

Η ηρωικότερη, ίσως, μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, ο Γεώργιος Καραισκάκης,
ο υπέροχος αυτός αγωνιστής που δε λογάριαζε μήτε εχθρούς μήτε "φίλους"
εξακολουθεί να αποτελεί το μήλον της έριδος σχετικά με τον τόπο καταγωγής του,
μεταξύ Αρτινών και Καρδιτσιωτών.


Σε Τιμητική Ημερίδα, που οργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, στις 25 Απριλίου 2007, για τη συμπλήρωση 180 ετών απ' τον ηρωικό θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, απέδωσε στο Μαυρομάτι το γενέθλιο τόπο του Γ. Καραϊσκάκη, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως "επίσημα νομοθετήματα" ορίζουν την Νομαρχία Καρδίτσας αρμόδια για τους επίσημους εορτασμούς.
Επόμενο ήταν οι Αρτινοί να αντιδράσουν. Ο Νομάρχης Άρτας Γ. Παπαβασιλείου και ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Ν. Βασιλάκης μιλούν για παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Με ψήφισμά τους προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος διαμαρτύρονται έντονα, ζητούν να αποκατασταθεί η αλήθεια και να εφαρμοστεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου, δεν μπορεί να μετονομασθεί: "Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη" και να απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός αυτός από τα Δίπτυχα της Εκκλησίας.
Η καταγωγική σχέση με ήρωες και επαναστάτες, είναι φυσικό, να κάνει κάθε νεοελληνική τοπική κοινωνία υπερήφανη για τον τόπο της και τα τέκνα της. Ολοι μας θα θέλαμε να καταγόμαστε από Λεωνίδες και Καραϊσκάκηδες, ακόμα και αν δεν ξέρουμε από που κρατάει η σκούφια μας. Θεμιτό και ανθρώπινο. Αρκετές φορές αισθανόμαστε την ανάγκη να συνδεθούμε ή και να ταυτιστούμε συναισθηματικά ακόμα με κάποιο ένδοξο κομμάτι του παρελθόντος. Άλλο όμως η ανάγκη και άλλο η αλήθεια. Με τη φαντασιακή ταύτιση με κάτι που δεν είσαι (βλέπε περίπτωση Σκοπίων) παραποιείται η ιστορική αλήθεια. Και στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια έχει ως εξής:
Κατ’ αρχήν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης, ανήκει σε όλο το έθνος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον ιδιοποιείται για μικροτοπικές σκοπιμότητες.
Ως προς την γενέτειρά του αρκεί ακόμα και μια απλή ανάγνωση της Ιστορίας για να καταδειχθεί η απλή αλήθεια: ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε στη Σκουληκαριά της Άρτας και αυτό καταμαρτυρείται από πλήθος πηγές. Μερικές απο αυτές:
Οι συμπολεμιστές του Γ. Καραϊσκάκη με τα χέρια τους, έγραψαν στον τάφο του, στη Σαλαμίνα : "Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΓΕΝΝΗΘΗΣ ΕΝ ΆΡΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΕΨΑΣ ΕΙΣ ΠΟΛΛΑΣ ΜΑΧΑΣ ΕΠΕΣΕΝ ΕΝΔΟΞΩΣ ΕΝ ΤΗ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1827".
Οι πρώτοι βιογράφοι του, Γεώργιος Γαζής, Δημ. Αινιάν και Κων/νος Παπαρρηγόπουλος ομολογούν και γράφουν, πως ο Καραϊσκάκης είναι Αρτινός και γεννήθηκε στη Σκουληκαριά. Οι αγωνιστές του '21 Νικόλαος Κασομούλης και Λάμπρος Κουτσονίκας γράφουν, ότι "Ο Καραϊσκάκης κατήγετο από το Ραδοβύζι" εννοώντας, βέβαια, τη Σκουληκαριά. Οι ξένοι Ιστορικοί Φ. Πουκεβίλ. Μ. Μπαρθόλντυ και ο Αύγουστος Φάμπρ γράφουν πως ο Καραϊσκάκης είναι Αρτινός και γεννήθηκε στη Σκουληκαριά.
Ειλικρινά οι Καρδιτσιώτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, σε αυτήν την άνευ ιστορικού αντικειμένου διαφωνία, με τους Αρτινούς. (Τι νόημα έχει εξάλλου στην Ελλάδα του 2007;) Οι νοήμονες και καλοπροαίρετοι άνθρωποι γνωρίζουν καλά πως η Ιστορία, πολύ δε περισσότερο η συλλογική μνήμη είναι δύσκολο να παραχαραχθούν.
Στις 22 Ιουλίου 2007, στις εκδηλώσεις Τιμής που θα γίνουν για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, στην ορεινή Πατρίδα του, τη Σκουληκαριά, είναι μια καλή ευκαιρία, από κοινού οι Συνέλληνες να τιμήσουν τον ηρωϊκό πρόγονό τους.



facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

11 σχόλια:

ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΥΧΙΕΜΑΙ ΒΕΒΑΙΑ, ΟΠΩς Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙ ΤΟΥ. ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΘΑΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΤΙΝΟΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΒΕΒΛΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΘΑΡΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΗΛ. ΠΕΤΡΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΠΑΝΝΕΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 150ΕΤΗΡΙΔΑ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ. ΕΚΕΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΡΤΙΝΟΙ ΘΑ ΒΡΗΤΕ ΤΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Οι συμπολεμιστές του Γεώργιου Καραϊσκάκη έγραψαν με τα ίδια τους τα χέρια στον τάφο του στη Σαλαμίνα: «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΓΕΝΝΗΘΗΣ ΕΝ ΑΡΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΕΨΑΣ ΕΙΣ ΠΟΛΛΑΣ ΜΑΧΑΣ ΕΠΕΣΕΝ ΕΝΔΟΞΩΣ ΕΝ ΤΗ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1827»

Γ.Καραϊσκάκης(ο Υιός της καλογριάς).Η καταγωγή του απο την πλευρά της μητέρας του είναι απο την Σκουληκαριά Αρτας.Ο πατέρας του ήταν απο τα χωρια του βάλτου( Αιτωλοκαρνανία)Δυστυχώς όμως δια εσάς εγεννήθη στο Μαυρομάτι Καρδίτσης σε μια σπηλια.η μάνα του ήταν εκεί καλόγρια στο τοπικο μοναστήρι του Α.Γεωργιου.Το μοναστήρι αυτο ηταν το κονάκι του Δ.Ισκου του γνωστου αρματολου(Χήρα η Ζωή Ντιμισκή τον γνωρισε και ... έφερε τον καρπό του ερωτα τον μικρό ίσκο.Γεννήθηκε στην καρδιτσα την οποια και αγαπησε.Ο |Υιος του και ο εγγονός του διετελεσαν και βουλευτές στο νομό καρδίτσης.Το γνωρίζατε άραγε?
ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Λοιπόν Ραδοβίζιοι ,Σκουλικαριώτες και λοιποί Αρτινοί [ Ράντοβιτς στα Σλάβικα] η ιστορία με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Καραϊσκάκη να σταματήσει κάποτε . Τί διάολο στο αίμα σας το έχετε εσείς οι Σλάβοι να διαστρεβλώνετε την ιστορία;Η γενέτειρα του Γ. Καραϊσκάκη είναι μία . Το Μαυρομμάτι Καρδίτσας τι να κάνουμε τώρα . Δέν Σέβεστε τίποτα πλέον; Ρωτήστε και τον εν ζωή απόγονό του τον Ιωάννη Λεωνίδα Καραϊσκάκη που ζει στην Αθήνα .

Ένα περίεργο πράγμα, όλως τυχαίως η σύνδεση Καραισκάκη-Καρδίτσας ξεκινάει την περίοδο της Χούντας....
Όποιος θέλει να μάθει ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, αρκεί να διβάσει το βιβλίο του βιογράφου του, που τον έζησε από κοντά και ο οποίος έγραψε για τον Γ.Καραισκάκη λίγα χρόνια μετά το θάνατό του.
Απλά τα πράγματα..

Τα παρακάτω ιστορικά ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν ότι ο Γεώργιος . Καραϊσκάκης είναι γεννημένος στη Σκουληκαριά Άρτας.
1) Το επίγραμμα στον τάφο του στη Σαλαμίνα: «ο Γεωρ. Καραϊσκάκης Γεννηθείς Εν Αρτη και διαπρέψας εις πολλάς μάχας έπεσεν ενδόξως εν τη Ακροπόλει των Αθηνών την 22 Απριλίου 1827» το οποίο έγραψαν οι συμπολεμιστές του.
2) Η πλάκα που ήταν εντοιχισμένη στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σκουληκαριά Αρτας και έλεγε «1781 Μαρτίου... εις Ναόν Κοιμήσεως... ούτος ο διάσημος αγωνιστής του 1821. Τον Απρίλιο του 1962, παραδόθηκε για φύλαξη στο Μουσείο Παρηγορητίσσης Αρτας.
3) Ο Γώγος Μπακόλας, ο οποίος ζούσε στην περιοχή της Αρτας και η Σκουληκαριά και τα γύρω βουνά ήταν η περιοχή του, δεν θα πήγαινε την ανιψιά του Ζωή Διμισκή ή Ντιμισκή, (από τη Σκουληκαριά η ίδια), σε άλλο τόπο για να γεννήσει.

Ευη Γραμματικοπούλου

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑς ΕΙΝΑΙ 1782 ΓΕΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΠΗΛΙΑ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ.ΛΟΚΛΗΡΟς ΠΡΟΕΔΡΟς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑς ΑΝΕΒΗΚΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΕΝΗΣΕΙς.ΑΡΤΙΝΟΙ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΓΕΦΥΡΙ ΣΑς ΦΤΑΝΕΙ ....

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Μυνήματα και σχόλια που περιέχουν ύβρεις απειλές και συκοφαντίες θα διαγράφονται

Για να μην μαλώνουν χωρίς λόγο για τον τόπο καταγωγής του Καραϊσκάκη σας λέω τα εξής:Ο Καραϊσκάκης ήταν σαρακατσάνος στην καταγωγή.Γιος πράγματι της καλόγριας Ζωής Διμισκή και του σαρακατσάνου οπλαρχηγού Ίσκου ή Καραϊσκου.Οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν ποτέ,ήταν νόθος και γι΄αυτό η μητέρα του τον γέννησε κρυφά στη γνωστή σπηλιά.Τους σαρακατσάνους όμως δεν τους νοιάζει από που είναι,που γεννήθηκαν δηλαδή,επειδή λόγω των μετακινήσεων που επι τουρκοκρατίας ήταν πιο πολλές ακόμη γεννιούνταν οπουδήποτε.Τον σαρακατσάνο τον ρωτάς τίνος είσαι και όχι από πού είσαι ακόμη και στη σημερινή εποχή,πόσο μάλλον τότε.Το όνομα Ίσκος και Καραϊσκος το έχουν αρκετές οικογένειες σαρακατσάνων της γενιάς του Καραϊσκάκη. Άρα τσάμπα μαλώνουν και διχάζονται.Σημασία έχει να τον τιμούμε για την ανδρεία του και την προσφορά του στην πατρίδα.Οι σαρακατσάνοι τον τιμούν υπερβολικά και αισθάνονται πολύ περήφανοι που ήταν σαρακατσάνος όπως τιμούν τον Κατσαντώνη και πολλούς άλλους ήρωες σαρακατσάνους.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites