Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

27 Αυγούστου 2010

Aνακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Αυγούστου στο χωριό Πηγές της Άρτας, η πρώτη Επιστημονική Ημερίδα για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου. Πλήθος κόσμου καθώς και επιστήμονες από όλη την Ελλάδα διατράνωσαν, αλλά και κατέθεσαν τις απόψεις τους για την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αυτή την ημερίδα παρουσιάσθηκε και η προμελέτη της ανακατασκευής με όλα τα τεχνικά στοιχεία, την οποία έκαναν ο Κώστας Κωτής, Πολιτικός Μηχανικός και η Αναστασία Διον.Κωτή τοπογράφος Μηχανικός.
Σε ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου για την ημερίδα αναφέρονται τα εξής: «Παρόντες σ’ αυτή την ημερίδα οι Νομάρχες Καρδίτσας, Άρτας και Ιωαννίνων, βουλευτές της περιοχής, Δήμαρχοι των νομών Καρδίτσας και Άρτας, εκπρόσωποι της εκκλησίας με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Περιστερίου Αττικής κ. Χρυσόστομο, Καθηγητές του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ.α.
Σ’ ότι αφορά την ανακατασκευή της γέφυρας υποστηρίχθηκαν δύο απόψεις. Η μία άποψη θέλει τη γέφυρα να γίνει με τσιμέντο και να επενδυθεί με πέτρα και η άλλη να γίνει εξ’ αρχής με πέτρα της περιοχής, ως πιστό αντίγραφο του θρυλικού και ιστορικού μονότοξου γεφυριού. Η πρώτη άποψη χαρακτηρίσθηκε ως άποψη… «τραβεστί» και ούτε καν συζητήθηκε, ενώ η άποψη του πιστού αντιγράφου ήταν εκείνη που τελικά θα προωθηθεί για υλοποίηση, αφού και η υπάρχουσα πλέον προμελέτη έχει όλα τα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση.
Αξιοσημείωτες τοποθετήσεις στη ημερίδα έκαναν, η Κρυσταλλία Μαντζανά, ως Διευθύντρια της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και ο γνωστός καθηγητής από τον Πύργο Ηλείας Σπύρος Μαντάς, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο για τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου.
Τέλος οι παρουσίες του Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου και της πρώην Διεθνούς αθλήτριας χ/μ Βάσως Σκάρας, λάμπρυναν την όλη ημερίδα, οι οποίοι πάντα με το χαμόγελό τους, δεν προλάβαιναν να υπογράφουν αυτόγραφα με αποτέλεσμα να κλέψουν την όλη παράσταση, αλλά και τις εντυπώσεις».

Πηγή: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites