Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

20 Σεπτεμβρίου 2011

Πυρκαγιές σε Μηλιανά και Γραικικό Άρτας

Σε δύο μεγάλες πυρκαγιές, στα Μηλιανά και στο Γραικικό, επιχειρούσαν σχεδόν ταυτόχρονα χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Άρτας αλλά και όμορων περιοχών  που ήρθαν ενισχυτικά.
Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση, στα Μηλιανά, οι πυροσβέστες, με τη βοήθεια και πτητικών μέσων, έδωσαν κυριολεκτικά μάχη για να τιθασεύσουν τις φλόγες οι οποίες απείλησαν και κατοικίες αφού η φωτιά εκδηλώθηκε πολύ κοντά στον οικισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Π.Υ. Άρτας η πυρκαγιά στα Μηλιανά του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη εκδηλώθηκε στις 12.10. Η έναρξη έγινε σε τρία διαφορετικά σημεία, γεγονός που «δείχνει» εμπρησμό από πρόθεση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Π.Υ. Άρτας, η οποία διερευνά τα αίτια.
Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φωτιά μέσα σε τρεις μέρες που εκδηλώνεται στα Μηλιανά – η προηγούμενη ήταν την περασμένη Παρασκευή – γεγονός που ενισχύει τις υποψίες περί εμπρησμού.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, 5 οχήματα της Π.Υ. Άρτας, ένα όχημα από το Αθαμάνιο και 2 οχήματα από το κλιμάκιο του Αστροχωρίου καθώς και τα υδροφόρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.
Σημαντική ήταν η βοήθεια των κατοίκων. Την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνιζε ο διοικητής της Π.Υ. Άρτας κ. Θωμάς Ρίζος μαζί με τον διοικητή Π.Υ. Ηπείρου κ. Σταυρόπουλο ο οποίος έφτασε νωρίς το απόγευμα. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 22.50 και σβήστηκε πλήρως σήμερα στις 7π.μ.
Έκαψε συνολικά 10 στρέμματα δασικής έκτασης και 70 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης ενώ είναι πιθανόν να έχουν καεί και κάποιες εγκαταλελειμμένες αποθήκες. 
Όπως τόνισε ο κ. Ρίζος, η πολύ καλή συνεργασία και ενημέρωση που είχε η Π.Υ. από τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη κ. Δημ. Γαλλίκα συνέβαλε σημαντικά στην αποτελεσματικότητα του έργου της με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες. 
Την ίδια μέρα - 19/9/2011 - στις 16.45 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Γραικικό του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων από άγνωστη αιτία. Η φωτιά σβήστηκε στις 22.30 αφού πρόλαβε και έκαψε 15 στρ. δασικής και 5 στρ. γεωργικής εκτάσεως. Στην κατάσβεση έλαβαν μέρος 3 οχήματα της Π.Υ. Άρτας και δύο οχήματα του Δήμου.
Λόγω των παραπάνω πυρκαγιών οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Άρτας ήταν, χθες, όλες εκτός πόλης και έδιναν μάχη με τη φωτιά ως αργά το βράδυ.
Η βροχή δεν βοήθησε αφού ήρθε πολύ αργότερα και μέχρι τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η κατάσβεση είχαν πέσει μόλις μερικές σταγόνες βροχής. Από σήμερα το πρωί άρχισε να βρέχει στην περιοχή, εξαλείφοντας και τον παραμικρό κίνδυνο αναζωπύρωσης.

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites